Upravit zavedené stravovací návyky a dopřát si více prospěšných potravin plných cenných mikroživin nemusí být složité. Začátečníci mohou zkusit postupné zavádění menších změn v jídelníčku, které, ačkoliv nejsou náročné, záhy se pozitivně projeví na zdraví, popřípadě i hmotnosti.

1. Nevynechejte snídani a pozor na mlsání

Stravovací návyky do značné míry ovlivňuje individuální režim každého z nás. Přesto se snažte dodržovat určitou pravidelnost v jídle a zároveň nevynechávejte snídani, která je důležitým zdrojem energie do nového dne.

Naopak omezte mlsání mezi jednotlivými chody. To je totiž velice zrádné a často tím přijmete značné množství kalorií, soli a cukru. Pokud je pro vás příliš těžké zvyk opustit, zapátrejte po zdravějších alternativách. I zeleninové chipsy mohou chutnat skvěle a hrst oříšků je pro tělo rozhodně přínosnější než polovina tabulky čokolády.

2. Pestrost a barvy na talíři

Na stole by se mělo pravidelně objevovat dostatek čerstvého ovoce, a to především zeleniny. Lze si je dopřát třeba jako samostatnou svačinku, případně můžete ubrat množství běžné přílohy a nahradit ji právě porcí zeleniny. V ideálním případě volte zeleninu různých barevných odstínů, protože jednotlivé barvy svědčí o rozdílném složení a obsahu zdraví prospěšných látek.

3. Nepřejídejte se

Známé rčení praví: „Jez do polosyta, pij do polopita, budeš živ dlouhá léta.“ Pokud máte problém právě s přejídáním se, udělejte několik kroků, jak tento zvyk eliminovat. Především vnímejte své tělo a jeho signály, že už jste dostatečně sytí. Jezte pomalu a rozvážně, během jídla se zbytečně nerozptylujte (například procházením sociálních sítí na telefonu). Zmenšit velikost porcí pomůže i volba talíře menšího průměru. Hlídejte si pitný režim, protože se rovněž říká, že hlad je převlečená žízeň.

4. Určité druhy potravin omezte

Není třeba je z jídelníčku zcela vyloučit, ale pokud je konzumujete často a v hojném množství, tělu rozhodně neprospívají. Jedná se zejména o bílé pečivo, které obsahuje pouze zanedbatelné množství důležitých živin. Dále to jsou uzeniny, nejrůznější sladkosti a slazené nápoje, instantní pokrmy (typicky například polévky ze sáčku), stejně jako polotovary, dochucovadla a hotové dresinky.

5. Káva v odlehčené variantě

Je pro vás nepředstavitelné vzdát se kávy a bez voňavého šálku nemůžete po ránu fungovat? Zkuste sáhnout po alternativě například v podobě nepražené zelené kávy, melty, případně jiného kávovinového nápoje. Ale počítá se i drobná změna. Klasické kravské mléko dobře nahradí mandlové, kokosové či ovesné mléko, zatímco příjemnou sladkost propůjčí nápoji například med, stévie nebo kokosový cukr.

6. Snižte příjem soli a cukru

Podle studií to Češi se solí přehánějí, a to dokonce až trojnásobně oproti doporučené denní dávce soli. Její nadměrný přísun má přitom řadu negativních dopadů na zdraví, včetně vysokého krevního tlaku, kardiovaskulárních potíží a nepřímo ovlivňuje i hmotnost, protože zvyšuje chuť k jídlu.

Podobné alarmující statistiky se týkají také konzumace cukru, jehož spotřeba se pohybuje až okolo neuvěřitelných 50 kg na osobu za rok. Ani v tomto případě se tělo příliš neraduje. Mnoho cukru zvyšuje jeho hladinu v krvi, negativně působí na cévy, zhoršuje zánětlivé reakce a obezitu. Trochu ubrat potravin bohatých na sůl a cukr se proto určitě vyplatí.

 

Autorka při tvorbě článku vycházela ze svých vlastních znalostí a zkušeností.

Zdroj inspirace: www.bbcgoodfood.com