Dopřejte si pravidelně hrst oříšků. Nejenže si pochutnáte, ale uděláte i něco pro své zdraví. Ořechy jsou totiž bohaté na vitamíny, minerální látky a antioxidanty. Jednotlivé ořechy se však svým složením liší, a proto mají také odlišné vlastnosti. Pojďme spolu rozlousknout, jak jsou na tom mandle, kešu, vlašské a lískové ořechy.

Vlašské ořechy pečují o mozek a srdce

V našich končinách patří k nejběžnějším ořechům, bohatou úrodu skýtají na nejedné zahradě. Chybět nesmí v tradičním vánočním cukroví, ale jejich konzumace je také zdraví prospěšná. Mohou se pochlubit vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, které jsou označovány jako tzv. zdravé tuky. Dále v nich najdeme okolo 15 % kvalitních bílkovin, vitamíny B1, B6 a E, kyselinu listovou, hořčík, zinek, železo, vlákninu a další cenné látky.

Vlašské ořechy náleží mezi významné antioxidanty, to znamená, že chrání buňky těla před poškozením volnými radikály. Velice příznivý vliv mají na mozek, respektive kognitivní funkce, dále podporují zdraví kardiovaskulárního systému včetně srdce a v neposlední řadě pečují o pokožku, vlasy a nehty.

Lískové oříšky pro zdravé cévy

Mezi běžné a v kuchyni hojně využívané druhy ořechů patří také lískové ořechy. Jsou plné zdravých tuků, dobře zasytí a dodají energii. Skvěle se proto hodí třeba jako výživná svačinka na cesty nebo pochoutka po sportovní aktivitě.

Kromě tuků obsahují lískové ořechy například vlákninu, bílkoviny, některé vitamíny skupiny B, vitamín E, vápník, železo, hořčík, měď a zinek. Pozitivně působí na kardiovaskulární systém, ovlivňují schopnost koncentrace i normální funkci trávení. Navíc podporují zdraví cév a tvorbu červených krvinek.

Mandle se hodí i do redukčního jídelníčku

Pro svou jemnou a lahodnou chuť jsou velice oblíbené také madle, které představují nedílnou součást pravého marcipánu a dalších sladkých dobrot. Vynikají především bohatým zastoupením vlákniny, jejíž konzumace je důležitá mimo jiné pro udržení normálního trávení. Kromě toho obsahují bílkoviny, zdravé tuky, vitamín E a z minerálních látek zejména vápník, hořčík a mangan.

Mandle patří mezi antioxidanty, působí protizánětlivě a posilují přirozenou obranyschopnost organismu. Jejich konzumace přispívá k normální hladině cholesterolu v krvi a má pozitivní vliv na nervovou soustavu. Tyto ořechy rovněž povzbuzují metabolismus, a proto se hodí v rozumné míře do redukčního jídelníčku.

Kešu ořechy pro udržení bystrého zraku

Ačkoliv náleží kešu ořechy spíše k těm méně tradičním, pro svou vytříbenou máslovou chuť si i ony získaly mnoho příznivců. Pyšní se především vysokým obsahem mědi, která má mnoho důležitých funkcí pro lidské zdraví. Posiluje imunitu, chrání buňky v těle, podporuje tvorbu kolagenu i metabolismus cukrů a je prevencí proti chudokrevnosti.

Kešu ořechy jsou ale rovněž zajímavým zdrojem bílkovin, vlákniny, omega-3 a omega-6 mastných kyselin, hořčíku, manganu, kyseliny listové a antioxidantů luteinu a zeaxantinu. Zmíněné antioxidanty jsou velice důležité pro udržení zdravého zraku.

 

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí a zkušeností. 

Zdroje: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-nuts, https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-nuts, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/nuts-and-seeds