Je všeobecně známo, že riziko propuknutí demence a Alzheimerovy choroby ovlivňuje naše genetická výbava, zvyšující se věk, kouření, konzumace alkoholu, vysoký krevní tlak a cholesterol nebo nedostatečná duševní stimulace. Věděli jste ale, že také správným výběrem potravin můžete významně posílit mozek a snížit riziko vzniku stařecké demence a Alzheimera?
Základem každého zdravého životního stylu je strava s nízký obsahem nasycených tuků a cukrů, s vysokým obsahem vlákniny nebo konzumace vysokého množství ovoce a zeleniny, což není pro nikoho novinkou. Existují však potraviny, které fungují jako prevence těchto nemocí, protože přímo podporují činnost mozku. Které z nich bychom měli zařadit do našeho jídelníčku a konzumovat je co nejčastěji?
Tučné ryby
Losos, makrela, pstruh, sardinky nebo sleď jsou zřejmě největším zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro fungování mozku a také pro normální průběh kardiovaskulárních funkcí. Jako prevenci kardiovaskulárních nemocí a demence je doporučováno konzumovat rybí maso dvakrát týdně.
Rostlinné oleje
Jsou zásobárnou omega-6 mastných kyselin a vitaminu E, které jsou důležité pro funkci lidského těla, protože ovlivňují celou řadu biologických pochodů. Vhodné jsou pouze kvalitní, za studena lisované oleje jako lněný, olivový nebo například dýňový.
Zakysané mléčné výrobky
Zdravý mikrobiom je základem fungování střev, s čímž souvisí nejen imunita, ale také správná činnost mozku a prevence úzkostí a depresí. Obzvláště prospěšný pro zdravá střeva je kefír, podmáslí nebo jogurty obsahující živé jogurtové kultury.
Barevné ovoce
Barevné druhy ovoce jako jahody, maliny, borůvky, arónie nebo černý rybíz jsou bohaté na flavonoidy, které nejenže chrání před volnými radikály a posilují imunitní systém, ale také působí proti srdečním chorobám a ovlivňují činnost mozku.
Brokolice a špenát
Nejen brokolice a špenát jsou zdrojem kyseliny listové nezbytné pro látkovou výměnu v mozku a jeho správné fungování. Tuto látku najdeme ve většině zelených druzích zeleniny, ale také v čočce, řepě nebo dokonce v játrech.
Vlašské ořechy
Různé druhy ořechů a semen nejen že chrání tělo i mozek před volnými radikály, ale jsou také významným zdrojem hořčíku, který je nezbytný pro trénování paměti. Ořechy jsou zase skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin a vitamínu E, zejména vlašské jsou spojeny se správným fungováním mozku.
Zelený čaj a káva
Dokonce i káva, někdy neprávem považovaná za škodlivou, obsahuje nejen antioxidační a protinádorové látky, ale také látky pozitivně ovlivňující funkci mozku. Podobné účinky má zelený čaj, který může navíc působit proti úzkostem. Máme samozřejmě na mysli neslazené verze těchto nápojů.
Vejce
Vejce obsahují mimo jiné cholin, který zlepšuje paměť a další mozkové funkce. Tato látka je mimo jiné obsažena i ve vnitřnostech.
Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí problematiky a veřejně dostupných informačních zdrojů.