Patříte k těm, kdo si neumí den nebo ráno představit bez kávy? Je vůbec káva zdraví prospěšná nebo ne a jaké množství a jak se projeví na našem těle? Nemálo z nás pije kávu v nejrůznějších variantách. Přesto se ví, že kombinace mléka a kávy není úplně to pravé pro naše zažívání. A co teprve, když přidáte ještě cukr. Mnozí kávu bez cukru a mléka vůbec nezvládnou vypít, přesto se bez ní nechtějí obejít. Jak si tedy kávu zjemnit tak, aby tělo netrpělo, ba naopak?

Káva a zdraví: věčné téma

Názory o kávě se často mění. Tak si shrňme, co víme. Je prokázáno, že káva obsahuje mnoho antioxidačních látek. Podle studie zveřejněné v časopise BMJ, snižuje tento nápoj mnoho rizik např. u alzheimerovi choroby.

Víc než jeden šálek kávy!

Vypijete-li jdeden šálek kávy denně, nepočítejte s tím, že by se to na vás nějak projevilo. Na zdraví nebo prosperitu nemá při malém množství káva téměř žádný vliv. Nejrůznější statistiky a průzkumy prokázaly, že pozorováním některých z faktorů, káva působí zhruba po dvou až třech šálcích podávanných denně. Mnoho studií také potvrdilo, že káva může pomáhat i astmatikům, a to díky kofeinu, který uvolňuje dýchací cesty.

Čím nahradit v kávě mléko

Aby byla káva zdraví prospěšná, musí být černá, tedy bez mléka a cukru. Pokud si ji přesto potřebujete zjemnit mlékem nebo cukrem, můžete si pomoci i zdravější variantou. Jde to i v případě, že vás trápí alergie na kravské mléko. Jednou z variant je kokosové mléko. Kromě toho je “veganské” a má i další benefity. Například zlepšuje trávení, snižuje krevní tlak a zklidňuje nervový systém. V neposlední řadě také neobsahuje lepek. Ochutnejte a uvidíte.

Když chcete laté bez kravského mléka

Pokud vám vadí kravské mléko, ale milujete kapučíno nebo laté, pak zkuste jinou variantu. Našlehejte si sojové mléko. Máme to vyzkoušené a je to geniální. Ke šlehání je skvělý např. sojový nápoj z Lidlu. Ale zkusit můžete i jiný. Otestovat můžete i na návštěvě. Schválně, jestli pozná rozdíl.:)

Čím nahradit cukr? Zkuste med!

Všichni víme, že sacharidy jsou pro tělo potřeba. Jakou “zdravější” variantu můžete zkusit, když si neumíte představit kávu bez sladké chuti? Jednou z lákavých alternativ je med. Zatímco ještě nedávno by se na vás kdekdo divně díval, když byste pro oslazení kávy sáhli po medu, dnes už je to poměrně běžná praxe. Med určitě nepatří do horké kávy, neboť by ztratil všechny důležité látky, které prostřednictvím něj můžeme do těla vpravit. Aby jeho blahodárné účinky neztratily svou hodnotu, přidejte jej do kávy po chvilce, když je káva trochu vychladlá. Med mimo jiné povzbuzuje krevnoí oběh.

Datlový sirup jako další varianta

Datlový sirup si získal na popularitě jako alternativní sladidlo, které může být použito hodně stejným způsobem jako třeba med. Syrové datle mají samozřejmě mnohem více co nabídnout.  Dobrou zprávou je, že i komerčně vyráběný datlový sirup stále obsahuje více minerálů, zejména draslíku a vápníku, než mnoho jiných sladidel. Studie zveřejněná v časopise Journal of Food Science zjistila, že testovaný datový sirup obsahuje 217 miligramů draslíku a 38 miligramů vápníku na 100 gramů. Datlový sirup působí na lidské tělo blahodárně, například zklidňuje nervový systém, nepřekyseluje žaludek a obsahuje také vitaminy skupiny B.

Náš tip: Jak si doma udělat datlový sirup

Nebojte se, je to jednoduché a zdravé. Zatímco klasický kupovaný datlový sirup se vaří a obsahuje méně vitamínů a minerálů, ten doma udělaný obsahuje vitamínů a minerálů tolik, co samotné datle. Připravte si asi 15 dkg větších datlí, 1 šálek horké vody a 1/2 čajové lžičky skořice.

Příprava:

Datle dejte do misky a zalijte horkou vodou. Nechte je namočit alespoň 30 minut, dokud nebudou měkké. Pak je vložte do silného mixéru a promixujte. Pomalu přidávejte vodu, dokud nedosáhnete požadované konzistence (používáme asi 1/2 šálku vody). Čím hustší chcete datlový sirup, tím méně vody byste měli přidat, a naopak. Hotový sirup skladujte ve skleněné nádobě a uchovávejte v chladničce. Pokud chcete prodloužit trvanlivost datlového sirupu, přidejte do něj citronovou šťávu. I tak je lepší vyrábět jej po menších dávkách a mít ho čerstvý.

Agave sirup skvělý pro diabetiky

V obchodech se už běžně dá sehnat i agave sirup. Je velmi vhodný pro diabetiky. Plusem je to, že nemá až tak výraznou chuť, takže kávu nebude přebíjet.

Javorový sirup pro milovníky sladkého

Proč javorový sirup? Jde o přírodní sladidlo získávané nejčastěji z mízy javoru cukrového. Je možné ho vyrábět i z mízy jiných javorů. (Dá se získat na jaře navrtáním navrtáním javorů a zachycováním vytékající šťávy.) Ta se pak zahušťuje zahřátím. Téměř celá výroba javorového sirupu probíhá v Severní Americe, kde je zároveň využití javorového sirupu součástí kulturní tradice. Obsahuje celou řadu prospěšných látek. Z minerálů jmenujme hlavně draslík, vápník, zinek a mangan. Nechybí ani amiknokyseliny. Javorový sirup má však charakteristickou chuť, která může vaší kávě dodat zcela jinou dimenzi. Zkuste a uvidíte.

Máte nějaký svůj tip, jak si “vylepšit” kávu? Podělte se o něj s námi…

Autorka se tématem dlouhodobě zabývá a čerpá ze svých zkušeností.