S depresí souvisí kde co. Málo pohybu, hormonální změny, změny počasí, dlouhodobý stres, ale také to, co jíte. Jídlo může být dokonce hlavním spouštěčem psychické nerovnováhy. Pokud jíte hodně sladkého a sklouzáváte do depresivních stavů, možná přesně víte, o čem je řeč.
Zákusky, bonbony, mléčná a bílá čokoláda, sušenky či koláčky. Právě po těchto dobrůtkách se vaše nálada snadno změní na mrzutou, pesimistickou, nervózní a podrážděnou. Pozor si dejte hlavně na ty následující.
Sladkosti vás rozkolísají
Prvním zabijákem dobré nálady, jak už jsme zmínili, jsou cukrovinky všeho druhu. Kdo rád a často mlsá ví, že hladina cukru, která létá jak na houpačce, se přesně tak také odráží na náladě a k psychické rovnováze je velmi daleko. Zvlášť u dětí bývá konzumace cukru častou příčinou neklidu, nervozity a problémů se soustředěním. Dnes se konzumace cukrů u dětí dává do spojitosti s ADHD.
Co jsou to hladové potraviny
Do této rizikové skupiny patří potraviny s vysokým glykemickým indexem, po kterých člověk velmi brzy dostane znovu hlad. Patří sem především výrobky z bílé mouky, předvařená rýže, těstoviny, hranolky, popcorn, cornflakes a sladké nápoje. Bílá mouka totiž také obsahuje jednoduché cukry, které vám rozhodí hladinu krevního cukru, zvýší chuť na sladké a vyvolají podrážděnost, neklid nebo bolest hlavy.
Barvené výrobky E100 až E180
K duševní pohodě nepřispívají ani jedlá barviva, která jsou označena výše zmíněným číslováním. Bohužel, barviva se přidávají už téměř do všeho – do nápojů, cereálií, pečiva, mléčných výrobků, ale také do uzenin.
Dochucovadla
Výčet „skrytých nepřátel“ uzavírá glutaman sodný, bílá krystalická látka bez vůně, která je nejčastěji používaným dochucovadlem v potravinářském průmyslu (a která navíc dokáže prodloužit životnost výrobku až o několik měsíců). Najdete ho především v restauracích s rychlým občerstvením, v chipsech, mnoha mražených pokrmech a polotovarech, dále také v asijských a mexických jídlech, omáčkách či konzervovaných potravinách.
Nic naplat, pro dobrou náladu se stává jídelníček s opravdu úzkým výběrem. Není úplně reálné vyhnout se všem nebezpečím, jen bychom vám rádi doporučili konzumovat výše zmíněné potraviny, co nejméně to jde.
A určitě zapomeňte na to, že si půjdete s přáteli spravit náladu pizzou, kterou zapijete velkou sklenicí coly. Ve výsledku si náladu mnohem víc zhoršíte.
Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí a zkušeností. Autorka se v rámci své profese problematikou zabývá.
Jana Brandtlová
Jsme redakce portálu Tvojemísto.cz. Milujeme osobní rozvoj i nejrůznější témata, která nás životem provází. Své náměty nám pište na náš redakční email.