Z důvodu enormního nárůstu populace roste také poptávka po dalších zdrojích potravy. Z nutričního hlediska se velmi dobře jeví hmyz, který má potenciál nakrmit mnoho lidí. Z hlediska ekologie lze hmyz poměrně snadno a udržitelně chovat a následně zpracovávat. Pojďme se podívat na jeho téměř zázračné nutriční hodnoty.
Nutriční hodnoty hmyzu
Asi nejvíce diskutovanou makroživinou jsou v posledních letech bílkoviny. Označení protein zkrátka prodává a firmy jej uměle přidávají téměř všude. Proto je dobrou zprávou, že právě protein je hlavní výživovou složkou hmyzu. Některé druhy hmyzu (mouční červi) obsahují více proteinů než vejce, drůbež a rostlinné zdroje bílkovin.
Tuky obsahují na jeden gram hmotnosti nejvíce kalorií, proto jde o nejvýživnější makroživinu. U tuků se zajímáme o kvalitu, kvantita je spíše na škodu. Poměr mastných kyselin zde nalezneme v optimálním poměru, proto lze hmyz zařadit mezi zdroje zdravých tuků. Moučný červ obsahuje 17 % tuků, takže je srovnatelný s hovězí svíčkovou.
V hmyzu najdeme také spoustu minerálů a vitamínů. Lze je považovat i za zdroj vlákniny nezbytné pro zdravé trávení. Vlákninu obsahuje kostra hmyzu v podobě chitinu. Ten může být pro spoustu lidí alergenem stejně jako korýši. Proto na obalech produktů s hmyzem najdeme varování.
Není hmyz jako hmyz
Nesmíme však sypat všechen hmyz do jednoho pytle. U každého druhu se liší rozložení jednotlivých makroživin i obsah vitaminů. Stejně jako u běžně chovaných zvířat záleží na přijímané potravě a chovu. Hmyz krmený přirozeně v přirozeném prostředí disponuje lepšími nutričními hodnotami.
Srovnáme-li různé druhy hmyzu, nejlépe vychází moučný červ. Ten obsahuje podobné množství bílkovin jako hovězí maso, ale je bohatý také na zdravé tuky. Velmi dobře si také vede cvrček, saranče a bourec morušový.
Steak nebo brouk? Co víc zasytí?
Z klasického pohledu středoevropana je nejbohatší na bílkoviny libové hovězí maso. Pokud srovnáme libový hovězí roštěnec a moučné červy, dojdeme k podobným číslům. Oba zdroje bílkovin se pyšní obsahem cca 64 % bílkovin v sušině.
Překvapivě je také, že protein z hmyzu je velmi dobře a rychle stravitelný. Někteří lidé jej dokonce tráví daleko lépe než z jiných náhražek masa. Nejčastěji se živočišný protein nahrazuje sójou, ta však nemusí být tělem přijímána a často se objevují různé intolerance.
Pokud máme závěrem srovnat, jaký zdroj je výživnější, tak jsme se dobrali k remíze. Moučný červ je prakticky stejně výživný jako libové hovězí maso a zároveň obohacený o zdravé tuky.
Autorka článku čerpala z vlastních zkušeností a poznatků.
Blanka Hrnčířová
Jsme redakce portálu Tvojemísto.cz. Milujeme osobní rozvoj i nejrůznější témata, která nás životem provází. Své náměty nám pište na náš redakční email.