Zatímco v asijských zemích je konzumace hmyzu zcela běžná již dnes, evropské státy se k této alternativní variantě stravy teprve prokousávají.

Vzhledem ke zhoršujícím se ekologickým i ekonomickým podmínkám nám však v následujících letech možná nezbyde jiná možnost, než se k proudu hmyzí gastronomie připojit. Jak třeba takový červ chutná a jak ho můžete ve své kuchyni zužitkovat?

Proč začít uvažovat nad konzumací hmyzu?

Jedním z odvětví, které se silně podílejí na znečišťování životního prostředí, je paradoxně právě zemědělství. Ať už se jedná o produkci plodin nebo chov zemědělských zvířat, obojí má značný vliv na produkci skleníkových plynů, velkého množství odpadu a ve většině případu i na znečišťování vody.

Oproti tomu hmyz planetu zatěžuje minimálně a představuje tak jeden z nejudržitelnějších způsobů produkce potravin. Ušetří se navíc i plocha, jelikož hmyzu k životu stačí pouze malé prostranství. A to je vzhledem ke stále se zvětšující četnosti lidské populace jednou z hlavních výhod. V neposlední řadě za sebou chov hmyzu nezanechává žádný živočišný odpad v podobě vnitřností nebo kostí.

Benefity hmyzí stravy

Hmyz obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, zejména vlákninu, bílkoviny, ale také vitaminy nebo minerální látky. Navíc je vysoce výživný, proto má potenciál přispět k zamezení hladomoru v rozvojových zemích. Chuť hmyzu v mnoha případech připomíná kuřecí či rybí maso a v jistých receptech dokonce chuť oříšků. V současné době existuje kolem 2 000 druhů hmyzu, které je vhodné naservírovat na talíř. Jedná se například o červy, housenky, kobylky, ale spadají sem dokonce i pavouci či brouci.

Jak se hmyz zpracovává

Nejčastější způsob zpracování představuje smažení, ke kterému se hodí například červi nebo larvy bource morušového. Příprava je navíc velmi snadná, zakoupený hmyz se důkladně omyje a následně se chvilku restuje na pánvi, dokud se nezbarví dozlatova. K ochucení je ideální využít bylinky, například i tradiční mátu, sůl, pepř, ale i pálivou papričku nebo česnek. Nejčastěji se dá hmyz pro domácí přípravu sehnat na asijských tržnicích. Existují ale i hmyzí produkty, které je možné v obchodě zakoupit již připravené.

Cvrččí mouka

Vysoce kvalitní protein si mohou konzumenti dopřát v podobě cvrččí mouky, která je navíc bezlepková, proto se hodí i pro jedince citlivé na lepek. Bohužel však cvrččí mouku není možné využít samostatně, vždy se k ní v kuchyni musí přimíchat i jiný druh mouky. Společně však vytvoří pokrm plný blahodárných látek, a to bez přebytečného zatěžování životního prostředí.

Ochucený sušený hmyz

Sušený hmyz, zejména červi nebo cvrčci, představuje daleko zdravější variantu mlsání, která je schopná nahradit třeba party občerstvení v podobě brambůrek. K dostání je navíc několik příchutí, může se jednat například o sůl, česnek, rajčata s bazalkou nebo parmezán.

Cvrččí chipsy

Další netradiční party pohoštění představují cvrččí chipsy, které se opět prodávají v několika různých příchutích. Nejoblíbenější je obvykle česnek nebo chilli paprička. Všechny tyto produkty si ponechávají vysoký obsah minerálů, proteinu a vitaminů, které lidské tělo rozhodně uvítá.

Zakoupit si je možné i hmyzí lízátka, proteinové tyčinky nebo mléčnou čokoládu. Jakýkoliv hmyzí produkt představuje šetrnou variantu pro přírodu a kvalitní zdroj živin pro člověka.

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí problematiky.