Čerpáte občas kulinářskou inspiraci na zahraničních webech? Pak jste již jistě narazili na suroviny, které u nás běžně nejsou k dostání. Anebo je zrovna nemáte po ruce. Prozradíme, jak je šikovně nahradit.

Kokosový cukr

Místo kokosového cukru můžete jednoduše použít jakékoliv jiné sladidlo. Kromě běžného bílého cukru, který máte ve spíži zaručeně, stojí za zmínku přírodní třtinový cukr. Zdravější výsledek vyčarujete, pokud sáhnete po medu, javorovém sirupu, stévii či březovém cukru, který je označovaný též jako xylitol a vyrábí se z březové kůry.

Mandlové máslo

Mandlové máslo nepatří k běžné výbavě českých hospodyněk, v mnoha zahraničních receptech se ale objevuje. Můžete místo něj použít jakékoliv jiné ořechové máslo (arašídové, kešu apod.). Ale jestliže nemáte ani to, nahraďte mandlové máslo stejným množstvím řeckého jogurtu, který se vyznačuje podobnou konzistencí. Jako alternativa se naopak nehodí klasické máslo.

Ústřicová omáčka

Ani exotickou ústřicovou omáčku doma většina domácností nemá. I bez ní se však při přípravě receptů relativně dobře obejdete. Mezi nejběžnější náhražky patří nám mnohem známější sójová či worcesterovou omáčka. Ústřicovou omáčku nahradí také jakákoliv rybí omáčka.

Šafrán

I v našich končinách je sice pravý šafrán k dostání, ale cena tohoto koření sahá do závratných výšin. Můžete ho proto v receptu nahradit, ačkoliv výsledek už nebude mít charakteristickou chuť, kterou dokáže jídlu propůjčit právě toto drahocenné koření. Namísto šafránu použijte například směs kurkumy a červené papriky.

Kukuřičná mouka

Kukuřičná mouka je k dostání hlavně v prodejnách zdravé výživy. V běžné samoobsluze na vesnici ji ale pořídíte jen stěží. Nejsnadnější je místo ní v receptu použít klasickou pšeničnou mouku. Té se ale vyvarujte, jestliže připravujete bezlepkový pokrm. Právě kukuřičná mouka je totiž přirozeně bez obsahu lepku. V tomto případě vyzkoušejte rýžovou či amarantovou mouku.

Mascarpone

Tradiční ingredience pro přípravu oblíbeného tiramisu, ale skvěle se uplatní i v mnoha dalších dezertech či při výrobě lehkých krémů do dortů. Mezi osvědčené alternativy náleží běžně dostupné pomazánkové máslo, ricotta nebo směs zhotovená ze zakysané smetany a tučného tvarohu.

Kapary

Zejména ve středomořské kuchyni jsou oblíbená nerozvinutá poupata kaparovníku, která se nakládají do slaného nálevu. Nahradit je můžete třeba na kousky pokrájenými nakládanými okurkami nebo zelenými olivami. Anebo si vyrobte vlastní alternativu z nakládaných poupat pampelišky. I ony jsou jedlé, a dokonce velmi chutné.

Pasta tahini

Tahini je pasta vyrobená z pražených sezamových semínek. Je nedílnou součástí tradičního hummusu, ale uplatňuje se rovněž ve spoustě jiných blízkovýchodních receptů. Jestliže ji doma nemáte, zkuste ji nahradit jakýmkoliv ořechovým máslem.

 

Autorka při tvorbě článku vycházela ze svých vlastních znalostí a zkušeností.