Podzim je tady a s ním přichází změny v počasí, barevné listí a úžasná sezónní jídla. Je to ideální čas na to přehodnotit své stravovací návyky a začít se zaměřovat na sezónní ingredience a zdravé recepty. Poradíme vám, jak změnit stravování na podzim, jaký je význam sezónních ingrediencí a doporučíme tři skvělé recepty pro toto období.

Jídelníček se během ročních období mění

Změny počasí a vztah k jídlu
S příchodem podzimu se teploty začínají snižovat a příroda se připravuje na zimu. Naše tělo přirozeně reaguje na tyto změny, a proto je důležité přizpůsobit i naši stravu. Teplejší pokrmy, které nás zahřejí, jsou vítané. Přejděte od lehkých salátů a studených jídel k polévkám, dušeným pokrmům a pečeným jídlům. Přidejte do své stravy více tepelně zpracovaných potravin, které vám pomohou udržet teplo a poskytnou vám potřebnou energii.

Sezónní ingredience
Podzim nabízí bohatou paletu sezónních ingrediencí, které jsou plné chuti a živin. Využijte těchto čerstvých surovin, které jsou momentálně k dispozici, a přidejte je do svých receptů. Některé z oblíbených podzimních ingrediencí zahrnují dýně, jablka, hrušky, dýňová semínka, řepu, houby a kořenovou zeleninu. Tyto ingredience nejen obohatí vaše jídla, ale také vám poskytnou dávku vitamínů, minerálů a antioxidantů.

Top 3 recepty na podzimní období

Dýňová polévka s jablky a kořenovou zeleninou: Tato polévka je ideálním způsobem, jak využít sezónní dýně a jablka. Stačí nakrájet dýni, jablka a kořenovou zeleninu, přidat bylinky a připravit si vývar. Po uvaření rozmixujte dohladka a dochuťte solí, pepřem a kořením podle chuti.

Pečená dýně se sladkým skořicovým nádechem: Tento recept je jednoduchý a vyniká bohatou chutí. Dýni nakrájejte na plátky, potřete olejem a posypte směsí skořice, hnědého cukru a soli. Pečte v předehřáté troubě, dokud není dýně měkká a lehce zlatavá.

Houbové rizoto s červenou řepou: Toto rizoto je plné bohatých chutí a barev. Usmažte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidejte na plátky nakrájené houby a červenou řepu. Poté přidejte rýži a zalijte postupně vývarem. Míchejte, dokud rýže není měkká a nevstřebá veškerou tekutinu. Dochutíte solí, pepřem a čerstvým tymiánem.

Podzim pro zlepšení vaší výživy

Změna stravování na podzim je skvělou příležitostí pro zlepšení vaší výživy a objevování nových chutí. Sezónní ingredience přinášejí do vašich jídel autentickou podzimní atmosféru a zároveň poskytují bohatou výživu. Zkuste tedy tyto změny ve své stravě a užijte si podzim plný chutí a vůní.

 

Autor při tvorbě článku využil svých vlastních znalostí a zkušeností.