Džemy z dýně už jste možná vyzkoušeli. Co si teď uvařit hlavní chod z dýně? Připravili jsme pro vás dva chutné recepty, kterými určitě u rodinného stolu zabodujete.

Dýňové lazaně

Budete potřebovat:

500 g lasagne, 1 kg očištěné a semínek zbavené dýně, 2 stroužky česneku, zeleninový vývar, extra panenský olivový olej, několik snítek rozmarýnu, 50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia, sůl, pepř

Na bešamel si připravte:

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 2 dcl mléka
  • 50 g strouhaného sýru Gran Moravia
  • muškátový oříšek 
lasagne s dýní
Lasagne s dýní, Depositphotos.com

Postup:

Očištěnou a semínek zbavenou dýni nakrájejte na asi centimetrové kostičky. Opláchněte rozmarýn a nasekejte ho najemno. Na nepřilnavé pánvi osmahněte na oleji česnek, přidejte nasekaný rozmarýn a krátce osmahněte. Poté česnek vyjměte. Do pánve přilijte jednu naběračku zeleninového vývaru, nechte krátce provonět rozmarýnem a přidejte kostičky dýně.

Připravte si bešamel:

V hrnci rozpusťte máslo, za stálého míchání přidejte mouku a lehce orestujte. Přilijte vlažné mléko, opět za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky, jemně provařte a před sejmutím z plotny přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Do hotového bešamelu vmíchejte nastrouhaný sýr.

Rozložíme lasagne

Nyní vezměte zapékací mísu a jako první do ní nalijte vrstvu bešamelu. Na bešamel rozložte lasagne a zakryjte je opět bešamelem. Nyní přidejte vrstvu dýně. Na dýni rozložte lasagne, tentokrát ale ve směru napříč oproti první vrstvě, na ně bešamel a pak dýni. Takto pokračujte dále do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu by měla tvořit dýně.

Nakonec posypte nastrouhaným sýrem a dejte péct do trouby rozpálené na 180 stupňů na cca 20 minut.

Dýňová parmigiana

Budete potřebovat (pro 4-6 osob):

  • 800 g dýně Hokkaido
  • 500 g bešamelu
  • 400 g mozzarelly
  • 100 g nastrouhaného sýru Tre Corti
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup:

Dýni oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny, odstraňte semínka a nakrájejte na tenké plátky. Mozzarellu také nakrájejte na tenké plátky. Pečící formu vytřete olivovým olejem, na dno dejte vrstvu dýně, lehce osolte a zalijte částí bešamelu. Další vrstvu tvoří plátky mozzarelly opět zalité trochou bešamelu. Pak následuje opět vrstva dýně a ve vrstvení á la lasagne pokračujte do vyčerpání surovin. Horní vrstvu by měla tvořit mozzarella posypaná nastrouhaným sýrem Tre Corti. Lehce přelijte olejem, osolte, opepřete a dejte péci do trouby předehřáté na 180°asi na 25-30 minut.

Dobrou chuť!

Máte další osvědčené recepty? Napište nám je do redakce.