Džemy z dýně už jste možná vyzkoušeli. Co si teď uvařit hlavní chod z dýně? Připravili jsme pro vás dva chutné recepty, kterými určitě u rodinného stolu zabodujete.
Dýňové lazaně
Budete potřebovat:
500 g lasagne, 1 kg očištěné a semínek zbavené dýně, 2 stroužky česneku, zeleninový vývar, extra panenský olivový olej, několik snítek rozmarýnu, 50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia, sůl, pepř
Na bešamel si připravte:
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 2 dcl mléka
- 50 g strouhaného sýru Gran Moravia
- muškátový oříšek
Postup:
Očištěnou a semínek zbavenou dýni nakrájejte na asi centimetrové kostičky. Opláchněte rozmarýn a nasekejte ho najemno. Na nepřilnavé pánvi osmahněte na oleji česnek, přidejte nasekaný rozmarýn a krátce osmahněte. Poté česnek vyjměte. Do pánve přilijte jednu naběračku zeleninového vývaru, nechte krátce provonět rozmarýnem a přidejte kostičky dýně.
Připravte si bešamel:
V hrnci rozpusťte máslo, za stálého míchání přidejte mouku a lehce orestujte. Přilijte vlažné mléko, opět za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky, jemně provařte a před sejmutím z plotny přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Do hotového bešamelu vmíchejte nastrouhaný sýr.
Rozložíme lasagne
Nyní vezměte zapékací mísu a jako první do ní nalijte vrstvu bešamelu. Na bešamel rozložte lasagne a zakryjte je opět bešamelem. Nyní přidejte vrstvu dýně. Na dýni rozložte lasagne, tentokrát ale ve směru napříč oproti první vrstvě, na ně bešamel a pak dýni. Takto pokračujte dále do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu by měla tvořit dýně.
Nakonec posypte nastrouhaným sýrem a dejte péct do trouby rozpálené na 180 stupňů na cca 20 minut.
Dýňová parmigiana
Budete potřebovat (pro 4-6 osob):
- 800 g dýně Hokkaido
- 500 g bešamelu
- 400 g mozzarelly
- 100 g nastrouhaného sýru Tre Corti
- olivový olej
- sůl a pepř
Postup:
Dýni oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny, odstraňte semínka a nakrájejte na tenké plátky. Mozzarellu také nakrájejte na tenké plátky. Pečící formu vytřete olivovým olejem, na dno dejte vrstvu dýně, lehce osolte a zalijte částí bešamelu. Další vrstvu tvoří plátky mozzarelly opět zalité trochou bešamelu. Pak následuje opět vrstva dýně a ve vrstvení á la lasagne pokračujte do vyčerpání surovin. Horní vrstvu by měla tvořit mozzarella posypaná nastrouhaným sýrem Tre Corti. Lehce přelijte olejem, osolte, opepřete a dejte péci do trouby předehřáté na 180°asi na 25-30 minut.
Dobrou chuť!
Máte další osvědčené recepty? Napište nám je do redakce.
MilanLouda
Jsme redakce portálu Tvojemísto.cz. Milujeme osobní rozvoj i nejrůznější témata, která nás životem provází. Své náměty nám pište na náš redakční email.