4 nejlepší české potraviny pro zdravou a silnou imunitu, která odolá každé zátěži a zajistí vám neutuchající příval energie. Nejlepší české kvality? České superpotraviny? Co na to říct? Neříkejme nic a rovnou vše vyzkoušejme.

Jak hodnotit superpotraviny

Víte, podle čeho si vybrat, co dáte na talíř? Odborníci na stravování mají jasno. Energii a sílu, kterou nám potraviny dávají, můžeme hodnotit nejen podle toho, kolik obsahují tuků, cukrů a bílkovin, ale třeba i z pohledu, jestli jsou v něčem „super“, jestli mají nějakou významnou přidanou hodnotu.

Zda mají třeba víc enzymů nebo látek, které působí proti onemocněním kardiovaskulárního systému. Nebo pokud obsahují obzvlášť velké množství vitaminů. A také třeba podle toho, zda se hodí při léčbě některých zdravotních neduhů.

Od šípků po sádlo

Šípky, rakytník nebo černý rybíz mají tolik vitaminu C, že nemá ani smysl porovnávat je s běžnými citrusovými plody. Další potraviny, které si zaslouží přívlastek super, jsou například med, cibule, česnek, nebo dokonce máslo a sádlo. Máslo a sádlo patřily dlouhou dobu mezi potraviny zatracované, přitom oba tuky jsou tělu přirozené, tělo je potřebuje, a navíc skvěle fungují i zevně. Sádlo dokáže například udělat s pletí doslova divy.

4 nejlepší české superpotravinové tipy

Kysané zelí

Kysané zelí je doslova vitaminovou bombou plnou vitaminu C, proto jej už kdysi lidé používali jako prevenci kurdějí. Zelí naložené se solí, případně kmínem či jiným kořením nebo i s jablky v keramickém hrnci patřilo od pradávna k povinné výbavě usedlostí i chudinských domků. Bílé zelí obsahuje dvojnásobné množství kyseliny listové než zelí červené. A červené zelí má zase dvakrát tolik vitaminu C než to bílé. Stačí si vybrat.

Med

Český med je ve světě proslulý, u nás ho ale ročně sníme méně, než je tomu v jiných zemích. 95 % medu tvoří sacharidy, převážně glukóza a fruktóza, které se snadno vstřebávají do krve a rychle doplňují energii. V menším množství med obsahuje i vitaminy a minerály, ale všichni víme, jak skvělý podpůrný prostředek je med při léčbě kašle a nachlazení. Sirup vyrobený z medu a cibule je již tradicí prověřený zachránce našich průdušek, ale také spánku.

Máslo

Tuk naše tělo potřebuje. Funguje jako zásadní zdroj a zásobárna energie. Samozřejmě by se měl konzumovat v optimálním množství, tedy ve stravě by ho nemělo být ani příliš málo, ale ani příliš mnoho. Máslo je tuk bohatý na všechny vitaminy rozpustné v tucích, tedy A, D, E a K a také betakaroten.

Jedinečný je rozhodně obsah vitaminu A. Ten totiž podporuje kvalitu sliznic, kostí, krvetvorbu i vývoj a zrání pohlavních buněk, tedy spermií a vajíček. Je super pro podporu imunity, aktivuje imunitní systém a uplatní se i při léčbě akné a kožních zánětů.

Lněná a konopná semínka

Lněná semínka se už od starověku používala k léčbě střevních potíží. Namočená semínka totiž utvoří na sliznici zažívacího traktu ochranný slizový film, který vydrží až několik hodin a pomáhá tak k regeneraci a uzdravování.

Už dvě polévkové lžíce nadrcených semínek denně skvěle poslouží našemu zdraví. Obsahují totiž příznivé množství vlákniny, omega-3 mastných kyselin, minerálních látek, vitaminu E a vitaminů skupiny B.

Konopná semínka mají velký obsah prospěšných tuků, vitaminů a také bílkovin. Konopné produkty – od semínek po konopný olej či mouku se doporučují v době rekonvalescence a po fyzicky či psychicky namáhavém výkonu.

Nezatracujme potraviny z českých luhů a hájů, mají nám rozhodně co nabídnout.

 

Autorka čerpala ze svých vlastních znalostí a zkušeností.