Japonská dieta pro dlouhověkost je poměrně běžnou stravou, žádným drastickým programem hubnutí. A výsledek? Pouhá 3 % Japonců mají problémy s nadváhou.

Možná i proto, že jsou Japonci „dříči“ v každém směru, dokážou se bez problémů i ukázněně stravovat. Japonská dieta pro dlouhověkost je vyvážená, lehká a pestrá. A jak může japonská strava pomoci nám?

Okinawská dieta

Jméno dieta dostala podle ostrova Okinawa, kde žijí nejstarší lidé na světě. Někteří se dožívají až neuvěřitelných 110 let. Na ulici potkáváte radostně se bavící seniory, kteří si klidně rádi zatancují, doma „dřou“ na svých farmách, a když je potřeba vylézt na strom, tak tam prostě vylezou.

Zdravý ostrov

Ostrov Okinawa se nachází v subtropickém pásu a na severu ostrova je hustý prales. Lidé, kteří zde žijí, mají několikanásobně nižší výskyt kardiovaskulárních chorob a až o polovinu nižší výskyt rakoviny. Civilizační nemoci se pochopitelně Okinawě vyhýbají, ale nesetkáte se tady ani s Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou. A pouze zmíněná 3 % lidí mají problémy s nadváhou.

Tajemství okinawské diety

Co a jak patří k běžnému stravování v Japonsku? Většině lidí se při vyřčení pojmu „japonská kuchyně“ ihned vybaví sushi. Přitom jídla japonská oblíbená jídla jsou ve skutečnosti velice pestrá.

Patří sem mořské řasy, rýže, obilniny, sójové boby, zelenina a přiměřené množství živočišných produktů. Zásadní položkou jídelního seznamu jsou ryby, které jsou velmi prospěšné díky velkému obsahu omega-3 mastných kyselin. Omega-3 se podílejí na udržování zdravé oběhové soustavy a umí regulovat zánětlivé procesy v těle. V žádném případě ovšem nejde jen o jídelníček, ale o celkový životní styl.

A tak je hlavní zásada okinawské diety úplně prostá. Spočívá v tom, že se nepřejídáte. Jíte zkrátka jen do doby, kdy se cítíte sytí asi tak z 80 %. Pro nás je těžké odolat jídlu, které nám chutná. Jenže jedením do polosyta snížíte příjem kalorií až o 500. Okinawská strava má obecně nízký počet kalorií a nízký obsah tuků, celkový počet kalorií je pouze okolo 1100 kcal/denně.

Evropané mohou mít problém, protože na tučnější a více kalorická jídla jsou zvyklí a svým způsobem je potřebují. Japonci ale ze zkušenosti vědí, že jde jen o otázku zvyku.

Zkuste si dietu pro zdraví a dlouhověkost

Potraviny jsou rozděleny ve 4 skupinách:

  1. Velmi lehké potraviny (do 0,8 kcal/g)

Na těchto potravinách si můžete pochutnávat celý den. Patří sem zelený čaj, voda, okurky, chřest, čekanka či například mořské řasy.

  • Lehké potraviny (od 0,8 do 1,5 kcal/g)

Lehké potraviny můžete konzumovat kdykoli během dne, ale v omezeném množství. V této skupině jsou hlavně ryby a rýže.

  • Středně těžké potraviny (od 1,5 –do 3 kcal/g)

U těchto potravin už je potřeba hlídat si velikost porcí a jíst je pouze v určitou denní dobu. Jedná se o libové maso, chléb či hummus.

  • Těžké potraviny (od 3 do 9 kcal/g)

Těžkých potravin si bohužel užijete jen málokdy. Jen zřídka si můžete dovolit sníst sladké pečivo, dezerty nebo smažená jídla.

Jestliže se rozhodnete vyzkoušet japonskou okinawskou dietu, jde hlavně o dvě věci: 1) jíst do polosyta a vynechat těžké potraviny a 2) používat málo soli, tuku a cukru.

Koneckonců, přesně to jsou základy výživového poradenství všude na světě.

 

Při tvorbě článku autorka využila svých vědomostí, zkušeností a veřejně dostupných informačních zdrojů.