Jaro nás zaplavuje svěžími odstíny barev a hospodyňky mají možnost inspirovat se jarními surovinami a recepty. Aktuální trendy v oblasti vaření na jaře spočívají v upřednostňování čerstvých, sezónních ingrediencí, které nejen dodají jídlu skvělý chuťový zážitek, ale také poskytnou tělu potřebné živiny a vitamíny.

Čerstvé a chutné

Na začátku jara je dobrou volbou zapojit do jídelníčku mladou zeleninu, jako jsou čerstvé bylinky, kopřivy, hlávkové zelí nebo například špenát. Ovocné ingredience, jako jsou jahody nebo jabloňové květy bývají také v oblibě a dodají jídlu jarní osvěžující nádech. Co se týče bílkovinných složek, volit lze kvalitní drůbeží nebo rybí maso.

Grilování ťuká na dveře

V období dubna se oblíbenost vaření na grilu nezadržitelně blíží a nově se objevují trendové směsi bylin, koření a omáček, které podpoří chuťové nuance masa nebo zeleniny grilované na plameni. Dalším trendem jsou letos jarní saláty s pikantními dresinky, pěstování mikrozeleniny a použití neobvyklých ingrediencí, jako jsou hříbky, artyčoky nebo batáty.

Jaro vnáší do našich kuchyní nejen nové suroviny, ale také inspirativní a zdravé způsoby přípravy jídel. Jedním z oblíbených jarních receptů je například quinoa salát s rukolou, tuňákem a avokádem. Tento lahodný a výživný pokrm je velmi jednoduchý na přípravu a perfektní volbou pro jarní oběd či jako lehká večeře.

Recept na quinoa salát:

– 1 šálek quinoa
– 2 šálky vody
– 1 avokádo, nakrájené na kousky
– 1 plechovka tuňáka
– rukola
– cherry rajčata, překrojená
– olivový olej
– citrónová šťáva
– sůl, pepř, bylinky podle chuti

Quinoa uvaříme podle návodu. Do mísy smícháme quinoa, nakrájené avokádo, tuňáka, rukolu a cherry rajčata. Na závěr zalijeme olivovým olejem, citrónovou šťávou a dochutíme solí, pepřem a bylinkami. Tento jarní quinoa salát je osvěžující, zdravý a nabitý živinami – skvělá volba pro vytvoření jarního jídelníčku plného pestrobarevných a chutných pokrmů.

Autor při tvorbě článku využil svých vlastních znalostí a zkušeností. Zdroj inspirace: https://fresh.iprima.cz/20-receptu-na-salaty-ktere-servirujte-jako-hlavni-jidlo