Avokádo je všestrannou surovinou, která své uplatnění najde jako přísada do smoothie, pomazánek nebo polévek. Chuť přitom není to jediné, co uchvátilo konzumenty napříč světem. Za popularitou avokáda se toho skrývá daleko více, třeba jeho skvělé nutriční složení nebo schopnost snižovat riziko deprese. Co dalšího činí z avokáda nepostradatelnou složku našeho jídelníčku?
Jaký je původ jednoho z nejpopulárnějších druhů ovoce 21. století?
Za předního světového producenta avokáda se považuje Mexiko, kde byl i tento plod hruškovce přelahodného poprvé objeven. Nezralé avokádo poznáme podle jasně zelené slupky, která se postupně mění v tmavě zelenou až černou barvu, jak plod dozrává. Uvnitř se nachází měkká dužina, která se konzumuje, a pecka, z níž je možné novou rostlinku vypěstovat i v domácích podmínkách. Pro podpoření co nejlepší chutě by se mělo avokádo skladovat při pokojové teplotě, kde pomalu dozraje, nikoliv v lednici.
Bohatý zdroj draslíku či mononenasycených tuků
Složení avokáda je opravdu rozmanité, nachází se v něm spousta vitaminů, zejména skupiny C, E, K, H nebo B, ale také nespočet minerálních látek. Obsažený je v avokádu například draslík, který přispívá k celkovému zdraví všech buněk v těle, dále se také jedná o měď, hořčík nebo fosfor. V poměrně velkém zastoupení jsou v ovoci i mononenasycené tuky, které se řadí ke zdravým tukům, jenž lidskému tělu prospívají a snižují například riziko nemocí cév a srdce.
Avokádu se přezdívá „jedno z nejtučnějších ovocí“, ale na rozdíl od takové tlačenky nebo rychlého občerstvení se jedná o zdravou variantu. Oproti tomu ve složení avokáda najdeme mizivé procento sacharidů, a tak je avokádo vyhledávané i u sportovců, a to především jako vydatná dopolední svačina.
Zdravotní benefity avokáda
Pravidelná konzumace avokáda pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu a přispívá ke zdraví očí. Pro lidské kosti je nepostradatelný vitamin K, který zvyšuje vstřebávání vápníku, přičemž právě v avokádu se vitaminu K nachází kolem 18 % procent ideální denní dávky.
Stejně tak je plod hruškovce přelahodného schopen eliminovat vznik rakoviny, zejména děložního čípku, slinivky a tlustého střeva. Avokádo dokáže přispět ke zlepšení nejen fyzického zdraví, ale také psychického, kdy pozitivně ovlivňuje jak spánek, tak náladu. V neposlední řadě avokádo zlepšuje trávení a podporuje pravidelné vyprazdňování, které je pro lidskou imunitu podstatné.
Oblíbené recepty z avokáda
Na prvním místě v oblibě se rozhodně umístila avokádová pomazánka, která je jak chutná, tak velmi jednoduchá na přípravu. Stačí vyškrábat avokádo ze slupky, přidat k němu citronovou šťávu, sůl, pepř a vzniklou pomazánku nanést na čerstvé pečivo. Jako rozpouštěč břišního tuku se osvědčilo avokádové smoothie s banánem, které se může doplnit i dalšími druhy ovoce, jako jsou jahody, ananas, mango či borůvky. Na zalití je vhodný jogurt, voda, ale také rostlinná mléka. Z Mexika pochází nejen samotné avokádo, ale také guacamole, které slouží jako avokádový dip k nachos.
Připravit se z avokáda dají i zákusky, omelety či těstoviny, zkrátka se jedná o skvělou volbu, která lidské tělo obohatí nejen o zdravé tuky.
Při tvorbě článku autorka využila svých vědomostí, zkušeností a veřejně dostupných informačních zdrojů.