Fialka, spojována s bohyní lásky Afrodíté, symbolizuje lásku, plodnost a radostnou energii. Tato rostlina, která začíná rozkvétat v březnu, nelahodí pouze oku, ve skutečnosti je často využívaná v bylinné medicíně, například pro zklidnění podrážděné pokožky.

Na celém světě podle odhadu existuje kolem 20 000 druhů fialek. Nejčastěji se setkáme s violkou vonnou, kterou lze od ostatních rostlin rozlišit poměrně snadno. Řeč je o nízké vytrvalé bylince s charakteristickými srdcovitými listy. Pro květy je typická fialová barva, podle níž bylinka získala své pojmenování.

Zdravotní benefity fialek: Od boje s kašlem po podporu spánku

Fialky tělu nabízí spoustu zdravotních benefitů. Již v minulosti sloužily listy a květy fialky k léčbě respiračních onemocnění, jako je bronchitida neboli zánět průdušek. Sirup z fialek se osvědčil pro zklidnění kašle u dětí, stejně tak pomáhá při bolestech hlavy a problémy se spánkem. Obsažené látky, jako jsou antioxidanty, vitamíny A a C, železo či vápník ulevují od zánětů, zatímco při aplikování violky na kůži dochází ke zklidnění, zmírnění podráždění a zmenšení otoků.

Často se také fialka přidává do čajových směsí, které ulevují od menstruačních bolestí, zlepšují průběh menopauzy nebo pomáhají s usínáním. V neposlední řadě bylinka zklidňuje trávicí trakt a velmi často se přidává do receptů.

Do jakých receptů je violku možné přidat?

Květy i lístky fialek jsou jedlé, jejich jemná chuť a vůně oživí různé pokrmy, od sladkých po slané. Velmi často se čerstvé fialky přidávají do zeleninových či ovocných salátů, které jsou díky tomu krásně ozdobené. Fialkový sirup pak své využití najde nejen při problémech s kašlem, ale také skvěle doplní palačinky, lívance nebo třeba vafle. Zakoupit si můžete buď průmyslově vyráběnou variantu, nebo si sirup sami vyrobte. Stačí povařit cukr s vodou, poté přidat čerstvé fialky, opět vše nechat chvíli povařit a nakonec scezený sirup použít na palačinky nebo třeba zmrzlinu. Oblíbenou možností je také smoothie, kterému violky dodají jak lepší chuť, tak nádhernou barvu. Kvítky nezapomeňte využít i z estetického hlediska, jedlé květy jsou v gastronomii čím dál oblíbenější.

Recept na fialkový čaj

Zklidňující účinky fialkového čaje jsou vynikající pro podporu spánku a díky obsahu vitaminu A a C má čaj pozitivní vliv také na posílení imunitního systému. Ideální je připravovat jej ze sušených kvítků, jak na to? Jednu lžičku sušených fialek zalijte zhruba 250 mililitry vroucí vody, nechejte přibližně tři minuty louhovat, následně čaj sceďte a vypijte.

Tip! Pokud jste čaj nestihli vypít teplý, potřete si s ním podrážděnou pleť.

Doporučené je fialky sbírat na začátku jara, hned jak vykvetou, kdy jsou jejich účinky i vůně nejsilnější. Na rostlinky je možné narazit na zahradách, loukách i v lese, především u okrajů cest.

 

Autorka při tvorbě článku vycházela ze svých vlastních znalostí a zkušeností.

Zdroj inspirace: www.jakzdrave.cz