Laktózová intolerance je poměrně častý problém. Až 68 % celosvětové populace trápí některá z jejích forem. Před laktózovou intolerancí nesmíme zavírat oči a řešit ji zavčas. Bohužel po internetu koluje velké množství polopravd, které nám často zamotají hlavu. Pojďme se podívat, jak je to s intolerancí na laktózu doopravdy.

Co je to laktózová intolerance?

Laktóza neboli mléčný cukr je disacharid, který tvoří 2-8 % pevného podílu v mléku. Laktózu najdeme v mateřském mléce savců. Přestože nás ve spojitosti s laktózovou intolerancí napadne v první řadě kravské mléko, musíme počítat i s dalšími druhy mléka. Vyměnit kravské za ovčí nebo kozí mléko není řešení.

Intolerance na laktózu se neřadí mezi alergie, protože není zapojen imunitní systém. Ve skutečnosti nám chybí enzym laktáza, který štěpí mléčný cukr. Nestrávená laktóza se dostává do tlustého střeva, kde způsobuje zažívací obtíže. Při tomto stavu můžete konzumovat výrobky se sníženým obsahem laktózy a někdo snese i zakysané mléčné výrobky.

Bavíme-li se o alergii na kravské mléko, tak mluvíme o takzvané ABKM (alergii na bílkovinu kravského mléka). Ta se může objevit již v kojeneckém věku, protože bílkovina prostupuje do mateřského mléka a dítě se s alergenem takto setká. V tomto případě nepomůžou výrobky bez laktózy. Dokonce je třeba vynechat i hovězí maso, protože obsahuje kravskou bílkovinu.

Příznaky a diagnostika

Základem správného určení diagnózy je sebepozorování. Pokud máte problém s mléčnými výrobky, tak brzy vypozorujete, které vám konkrétně vadí a v jakém množství. Hlavními příznaky je plynatost, bolesti břicha, křeče a průjem po snězení mléčných výrobků.

Pro stanovení diagnózy se následně využívá vodíkový test, kdy se stanovuje množství vodíku ve vydechovaném vzduchu. Vodík vzniká právě při nedokonalém trávení laktózy. Dále lékař může využít klasické měření glykémie nebo vyšetřit pH stolice.

Intolerance v každodenním životě

Pokud trpíte na intoleranci laktózy, tak máte v současné době poměrně široké spektrum potravin a náhrad. Veganské alternativy mléčných výrobků přirozeně neobsahují laktózu a na trhu jich najdete poměrně širokou nabídku.

Skvělou alternativou jsou také výrobky bez laktózy nebo mléčné výrobky s přirozeně nízkým výskytem mléčného cukru. Mezi tyto potraviny patří tvrdé a zrající sýry. Některé osoby s intolerancí dobře snáší kysané mléčné výrobky nebo vysokotučné produkty (smetana). Časem možná vypozorujete, že vám nevadí tepelně upravené mléko nebo mléčné výrobky ve spojení s jinými potravinami.

 

Autorka článku čerpala z vlastních zkušeností a poznatků.