Už naše praprababičky věděly, že kvašená zelenina je vysoce ceněná potravina, která by měla být součástí jídelníčku každého z nás, a to nejen pro její nesporné chuťové kvality, ale především pro zdravotní benefity, díky kterým by měly fermentované potraviny náležet do povinného vybavení domácí lékárny.
Ačkoliv se jedná o nejjednodušší způsob uchovávání potravin z dob, kdy v kuchyních nebyla k dispozici lednice či mrazák, měli bychom takto upravenou zeleninu zařadit na naše každodenní jídelní menu i v době vyspělých technologií. Když mluvíme o fermentaci neboli kvašení potravin, jaký proces máme na mysli?
Kvašením za silnou imunitou
Jak už bylo zmíněno, v dřívějších dobách bylo možné potraviny pouze okamžitě spotřebovat nebo tepelně upravit, usušit nebo právě fermentovat. Jedná se o proces, kdy se organické látky v potravinách díky působení mikroorganismů, jako jsou různé bakterie a kvasinky, přeměňují na jednodušší látky. Kvašením tak vzniká alkohol, kyselina mléčná nebo kyselina octová, které výrazně prodlužují trvanlivost potravin.
Kromě toho jsou potraviny, které projdou kvašením, obohaceny o cenná probiotika, která pečují o správnou střevní mikroflóru důležitou pro naši imunitu. Při kvašení vzniká obrovské množství vitamínů C, K, vitaminů skupiny B, prospěšných enzymů, minerálů a v neposlední řadě kyseliny mléčné.
Kvasit se dá všechno
Fermentaci máme tradičně spojenou s různými druhy zeleniny, jako je zelí, mrkev, řepa, atd., ale ve skutečnosti známe mnoho dalších druhů fermentovaných výrobků, mezi něž můžeme zařadit jogurty, kefíry a další zakysané mléčné výrobky, nápoje typu kombucha nebo vodní kefír, chlebový kvásek a různé druhy sýrů.
V současnosti zaznamenáváme velký zájem o kvašené potraviny a jejich domácí výrobu, a to zejména v souvislosti se zvýšenou péčí o naše zdraví a budováním lepší imunity a s tím souvisejícím zájmem o zdravé, a především skutečné, potraviny. Jistě mnohé potěšíme informací, že domácí kvašení je překvapivě snadné a finančně nezatěžující, takže si doma můžete během čtyř dnů připravit doslova vitaminovou bombu bez námahy a za pár korun.
Jednoduše, rychle a levně
Postup na kvašenou zeleninu, někdy také nazývanou „pickles“, je velmi jednoduchý – stačí nakrájet na tenké plátky nebo nudličky v podstatě jakýkoliv druh zeleniny, včetně okurky, dýně, ředkvičky, květáku nebo cukety, promíchat se solí v poměru 20 g soli na 1 kg zeleniny, upěchovat do velké zavařovací sklenice a nechat cca 2 hodiny odležet. Až zelenina pustí šťávu, zatížíte zeleninu ve sklenici menší sklenicí, vyvařeným kamenem nebo jiným těžítkem tak, aby hladina tekutiny sahala nad spodní část tohoto těžítka.
V této fázi už se o kvasící proces nemusíte starat, ten bude probíhat zcela přirozeně bez vašeho zásahu po dobu 3-5 dnů, maximálně však 1 týden, a to při pokojové teplotě. Sklenici by bylo lepší položit na tácek nebo jinou podložku, protože při kvasícím procesu tekutina často zvětšuje svůj objem a může se stát, že bude vytékat ze sklenice ven. Jakmile se přestanou tvořit bublinky, zastavíte celý proces uzavřením sklenice a umístěním do lednice. Kvašená zelenina vydrží v lednici mnoho týdnů.
Dobrou a zdravou chuť!
Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí a zkušeností.