Ať už máme děti nebo ne, jít při vaření a pečení zdravější cestou je záměr většiny z nás. Je vůbec možné mlsat zdravě nebo se jedná pouze o slovní spojení, které si v reálu spíše protiřečí? Čím tedy můžeme nahradit nezdravé suroviny, abychom se ke zdravému cíli alespoň přiblížili.

Jsou sladidla zdravější alternativou cukru?

V posledních letech se rozmohl trend nahrazovat klasický řepný cukr všemožnými typy náhražek, jako jsou sirupy (datlový, agávový, javorový, čekankový a další) nebo sladidla typu fruktóza, xylitol apod. Při sledování reklam lehce nabydeme dojmu, že všechna tato sladidla jsou téměř superpotraviny, při jejichž konzumaci se dožijeme sta let a nepřibereme ani deko. Je na tom něco pravdy? Neradi bychom někoho připravili o iluze, ale v podstatě ne.

Jakákoliv surovina, kterou nazýváme cukrem nebo sladidlem, zůstává pořád sladidlem, přestože nám může navíc přinést několik zdravotních benefitů v podobě minerálů nebo dokonce vitamínů. Těch je ale v podobných produktech obsaženo tak zanedbatelné množství, že bychom jich museli zkonzumovat kila, abychom jejich pozitivní vliv na našem těle pocítili. Logicky z toho tedy vyplývá, že pozitivní účinky s přehledem přebijí zdravotní negativa cukrů.

Vyhněte se průmyslově zpracovaným náhražkám

Navíc je většina sirupů a sladidel průmyslově zpracována, takže nám ve finále nepřinesou vůbec nic navíc. Co doporučujeme? Pokud se nehodláte vzdát cukru úplně, můžete dát přednost třtinovému cukru před řepným, snížit jeho množství a především zapomenout na výčitky svědomí, občas si dopřát něco sladkého nikdy nikomu neuškodilo.

Pokud dáváte přednost sirupům nebo zdravějšímu medu, je nutné přizpůsobit množství sypkých surovin, aby těsto nebylo příliš vlhké a mazlavé. Další alternativou je sladit ovocem, jako jsou například banány, jablkové pyré nebo rozmixované sušené hrušky, platí zde ovšem stejná pravidla. Také mrkvový koláč může obsahovat mnohem méně cukru, než je uvedeno v receptu.

Nahraďte bílou mouku

Co se týče mouky, tu bílou by bylo ideální vyřadit z jídelníčku úplně, ale přiznejme si, že těsto s použitím celozrnné nebo jiné než pšeničné mouky není tak vláčné a nadýchané. Schůdným kompromisem je naředit pšeničnou mouku celozrnnou nebo špaldovou, žitnou, pohankovou atd.

Ke snížení špatného pocitu z konzumace sladkých moučníků je možné přidat do těsta zdravou ingredienci, která nezmění jeho chuť ani konzistenci, jako jsou chia semínka nebo rozmixované vločky, lněná semínka a ořechy. Výbornou náhradou za rostlinné oleje, které většinou při pečení nemůžou chybět, může být olej kokosový. Když už vás přepadne chuť na sladké, neodpírejte si ji a mlsání si užijte bez výčitek!

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí a zkušeností.