S nástupem jara se mění i inspirace v kuchyni. Nové sezónní suroviny a osvěžující chutě otevírají dveře k novým kulinářským dobrodružstvím. Přinášíme vám přehled trendů v oblasti jarní kuchyně a dva rychlé recepty plné jarních lahůdek.

Jarní trendy v surovinách

Jarní trendy se týkají spíš zeleniny a bylinek, ale pokud máte doma zavařené či zamražené ovoce, určitě ho neváhejte použít. Naše chuťové buňky už jsou totiž naladěny jarním až letním směrem.

Jarní zelenina: Špenát, mladá petržel, celer, ale také mladé lilkové květy či rebarbora jsou vítanými hosty na našem jídelníčku.
Bylinky: Bazalka, máta, petržel, estragon – čerstvé bylinky dodají vašim jídlům jarní svěžest a aromatický zážitek.

Rozhodně si na jaře můžeme do syta užít různých salátů, určitě jich znáte mnohem víc, než jen námi nabízený recept. Navíc můžete zapojit fantazii na plné obrátky a vrhnout se do salátového kouzlení.

Rychlé jarní recepty

Jarní zeleninový salát s bazalkovým dresinkem

Pro přípravu budete potřebovat:

  • směs jarní zeleniny (špenát, celer, petržel)
  • cherry rajčata
  • vlašské ořechy
  • feta sýr

Na dresing poté:

  • olej
  • ocet
  • med
  • čerstvou bazalku
  • sůl a pepř

Postup:

Zeleninu nakrájejte na menší kousky, přidejte cherry rajčata, ořechy a sýr. Dresing si promíchejte a zalijte jím salát. Dochuťte solí a pepřem.

Jahodovo-malinový smoothie

Budete potřebovat:

  • jahody
  • maliny
  • mléko (kokosové, mandlové či ovesné)

Postup:

Vše dejte do mixéru a rozmixujeme do hladké konzistence. Podle chuti můžete přidat med nebo vanilkový extrakt.

Toto byla pouze malá ochutnávka, na co se už směle můžeme těšit. Zapojte se do jarních radovánek v kuchyni v mnohem širším rozsahu a nechte se inspirovat novými chutěmi a surovinami, které jaro přináší.

Vaření s čerstvými a sezónními ingrediencemi může být zábavné a prospěšné pro vaše zdraví. Užijte si jaro plné lahodných jídel a experimentujte s novými recepty.

 

Autor při tvorbě článku využil svých vlastních znalostí a zkušeností.