Není třeba čokoládu a její výrobu představovat. Všichni dobře ví, jak vypadá, jak voní, jak chutná. A že je to dokonalý zážitek pro naše smysly, je jistě všem jasné. Čokoláda je totiž pro mnohé dokonalý prostředek na uvolnění mysli, zažene smutek i stres, ale také dodá plno energie. Je neskutečně dobrá a mnozí se nemohou ubránit touze ji jen malinko ochutnat. Jak neskutečně lahodný je i malý kousek čokolády, který se rozpouští v ústech a zanechává na jazyku tu neskutečně dobrou chuť.

Oblíbená pochoutka nebo skryté nebezpečí?

Samozřejmě je čokoláda velmi oblíbená nejen mezi dětmi, ale rovněž mezi dospělými. A spory vědců o nebezpečí a prospěšnosti čokolády jsou tématem dnešní doby. Čokoláda má zkrátka své příznivce, ale i odpůrce. Jde zejména o obezitu, která je v současné době velmi ožehavým tématem, ale také o zdravé zuby. Cukry, které čokoláda obsahuje, totiž zubům a zubní sklovině zrovna neprospívají. Ale tato oblíbená pochoutka má i svá pozitiva. Zmírňuje totiž stres a nervové napětí. Když totiž člověk mlsá čokoládu, odvádí tak pozornost od jiných myšlenek, a to i těch velmi nepříjemných. Podráždění tedy zmizí a jedinec se pak cítí mnohem lépe. A co víc, čokoláda s vysokým obsahem kakaa velmi dobře stimuluje produkci endorfinů, tedy hormonů štěstí.

Co je třeba ještě vědět o čokoládě

Asi je pro mnohé těžké uvěřit, že konzumace čokolády může mít dokonce příznivý vliv na celkový stav lidského těla. Hořká čokoláda totiž obsahuje spoustu antioxidantů. Lidské tělo je potřebuje k boji s volnými radikály. Antioxidanty mohou zpomalit proces stárnutí těla, zabránit rozvoji onemocnění kardiovaskulárního systému, srdce. Pokud tedy člověk neustále konzumuje hořkou čokoládu, samozřejmě v rozumném množství, snižuje riziko mrtvice, ale i infarktu.

Není čokoláda, jako čokoláda

Ovšem je třeba upozornit na to, že i když se pulty obchodů plní nejrůznějším zbožím, včetně čokolády, je mezi nimi velký rozdíl. Klasická mléčná čokoláda je velmi oblíbená u dětí. Má skvělou chuť, různé přísady, ale její prospěšnost pro zdraví není tak účinná, jako u čokolády hořké. Tady lze hovořit o skvělém výběru, pokud by si měl člověk vybrat. Za své blahodárné vlastnosti vděčí hořká čokoláda kakaovým bobům, které obsahují theobromin, látku působící proti křečím, a snižuje onemocnění kardiovaskulárního systému. Hořká čokoláda tedy patří k těm nejvýznamnějším. No a co se týká bílé čokolády, ta neobsahuje žádný kakaový prášek. Je to taková náhražka. A protože všechny výhody čokolády jsou díky kakaovému prášku, není tedy bílá čokoláda schopna zajistit žádné pozitivum pro lidské tělo.

 

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí problematiky.