Jedna věc je rozhodně těžká – možná to znáte také – máte chuť na něco dobrého, ale nechcete mlsat běžné pochoutky, které najdete v každém obchodě.
Není divu, jsou totiž plné cukru a mnoho z nich i palmového tuku. A pokud chcete opravdu kvalitu, například čokoládu, kterou si vychutnáte, a ještě k tomu po ní neztloustnete, s jejím výběrem to bude opravdu dřina.
Některé z nich se tak krásně vyjímají v regálech obchodů, ale jakmile je otočíte a nahlédnete na složení, přejede vám mráz po zádech. Nekupujte zbytečně předražené a nekvalitní hořké čokolády. Prozradíme vám, jak najít tu správnou, kterou si můžete dopřát bez výčitek, a navíc nemusíte přeplácet mizivou kvalitu.
Kupujeme kvalitu, nikoli náhražky
Ano, je tomu tak. Mnozí výrobci s vidinou výdělku jednoduše kvalitu čokolády ošidí. Je to vlastně jako u uzenin. Ty kvalitní obsahují především maso, kdežto ty méně kvalitní obsahují spoustu éček, různých náhražek a o chuti ani nemluvě – ta jednoduše strádá. Vždy je tedy důležité vybírat čokoládu i podle obsahu kakaa.
Zde ale také zůstaňte obezřetní. Rozhodně vyhráno nemáte. Možná už jste slyšeli, že kvalitní čokoláda musí mít alespoň 35 % kakaové sušiny. Tento fakt může být ovšem zavádějící, protože pod tímto označením často bývá ukrytá kakaová sušina, kakaová hmota i kakaové máslo. Čokolády navíc bývají doslazovány cukrem. A někdy v nich bohužel najdete i průmyslově zpracovaný prášek.
Obal samozřejmě sledujte
Vhodné bude, když se podíváte na použité suroviny. Jednoduše řečeno, kvalitní čokoláda má co nejméně surovin. To znamená, že by měla obsahovat jen kakaové boby a přírodní sladidlo. Mnohdy to bývá třtinová šťáva. Výsledná chuť je božská, plná, zemitá a lahodná. Bohužel na takovou nejsme příliš zvyklí a pro její zjemnění se často používá smetana či mléko. Tu už si ovšem bez výčitek dopřát nemůžeme.
Za kvalitní tedy můžeme považovat čokoládu s 50 % kakaových bobů. Nezapomínejte, že čím méně surovin ve složení najdete, tím lépe. Vůbec nejlepší čokoláda, by měla obsahovat přes devadesát procent kakaových bobů. Lze sehnat i takovou, která má 99 %. To je poté pochutnání.
A co cena?
Pokud chcete koupit opravdu kvalitní produkty – bez náhražek, přidaných éček, a ještě ke všemu připravené s ohledem na šetrnost vůči životnímu prostředí, počítejte s tím, že si musíte připlatit. To již nebude tabulka čokolády za třicet korun, ale klidně i za 150 korun. A nutno podotknout, že kvalitní čokoládu v supermarketu většinou neseženete. Kvalitní čokoládu lze sehnat nejlépe ve specializovaných prodejnách, a to od 80 Kč do 150 Kč , ale snadno seženete i luxusní zboží za ještě vyšší ceny.
Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí a zkušeností.