Zdravější formu limonád, které nám pomohou efektivně dodržovat pitný režim, představují bylinkové verze, které v kombinaci s ovocem vykouzlí chutné osvěžení. Jaké bylinkové limonády patří mezi ty nejoblíbenější a jak si je připravit?

Mátová limonáda s jahodami

Jednu z největších výhod máty představuje fakt, že je schopná zchladit rozpálený organismus, i když nejen proto je vyhledávanou bylinkou v letních měsících. Mezi další mátové benefity patří zklidnění, podpoření trávení i zmírnění bolestí hlavy. V kombinaci s jahodami se tak jedná o vitaminy nadupaný nápoj, který se dost možná stane vaším oblíbencem.

Potřebné ingredience:

  • 1 hrnek na kousky nakrájených jahod
  • ½ hrnku lístků máty
  • ½ hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 4 hrnky vody
  • led

Postup:

V mixéru společně rozmixujte jahody s důkladně opláchnutými lístky máty, a to dohladka. Následně mátovou směs přelijte do připravené nádoby a zakápněte citronovou šťávou. Pro lepší chuť je možné přidat stévii či jiné sladidlo. Podávejte vychlazené, s několika kostkami ledu a lístky máty nebo plátkem jahody na ozdobu.

Citronová limonáda s tymiánem

Zatímco máta s meduňkou se do domácích limonád přidávají zcela běžně, o tymiánu se to samé prohlásit nedá. Svým charakteristickým aroma však tymián zejména citronádě dodá skvělou chuť a lidskému tělu několik zdravotních výhod. Řeč je například o podpoře trávení, protizánětlivých účincích anebo o celkové vzpruze imunitního systému.

Potřebné ingredience:

  • 1 hrnek tymiánu
  • 1 hrnek čerstvé citronové šťávy
  • ½ hrnku javorového sirupu
  • 4 hrnky vody
  • led

Postup:

Jako první smíchejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu společně s javorovým sirupem a následně přidejte omyté snítky tymiánu. Směs jemně podrťte, promíchejte a na závěr zalijte neperlivou nebo perlivou vodou. Před podáváním ozdobte větvičkou tymiánu a nezapomeňte na led.

Levandulová limonáda s černým rybízem

Další osvěžující a příjemně kyselou limonádou je levandulová, do níž se přidává černý rybíz. Pokud jej nemáte při ruce, je možné jej nahradit jinými odrůdami rybízu nebo zcela jiným ovocem. Obsažená levandule se postará o celkové zklidnění organismu, uvolnění napět i o redukci bolesti, ať už hlavy nebo svalů. Stejně tak je tato bylinka ceněná pro své antibakteriální účinky a podporu trávení.

Potřebné ingredience:

  • 1 šálek černého rybízu
  • 1 šálek čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • ½ šálku cukru
  • 1 litr vody
  • 2 lžíce levandulových květů, ideálně sušených
  • led

Postup:

Smíchejte vodu, citronovou šťávu a cukr. Následně přidejte černý rybíz, levandulové květy a všechny ingredience podrťte. Na závěr ještě párkrát promíchejte, zalijte vodou, ozdobte plátkem citronu společně s větvičkou levandule a podávejte.

 

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí a zkušeností.