Milovníky čokolády mezi dětmi a dospělými nemusíme hledat dlouho, takových je nás určitě většina. Pokud ovšem mluvíme o čokoládě, ne každý má na mysli pravou vysokoprocentní čokoládu vyráběnou z kvalitních kakaových bobů. Dost často si vypěstujeme lásku, a mnohdy dokonce i závislost, na náhražkách čokolády plných cukru, nezdravých tuků a různých aditiv, které na našem trhu sice vystupují pod označením čokoláda, ale většinou s ní nemají nic společného.

Kakao není vždy žádoucí

První omyl vzniká v označení procenta na obale. Mnoho ze spotřebitelů žije v domnění, že lest výrobců cukrovinek prohlédl, a když se začal zaměřovat pouze na vysokoprocentní čokolády, do sebe vpravuje kvalitní čokoládu. Toto procento ale nevyjadřuje podíl kakaa, nýbrž celkové množství kakaové sušiny, čili všechny části získané z kakaových bobů. Kromě kakaa tedy zahrnuje i kakaovou hmotu a kakaové máslo, které je pro nás na rozdíl od kakaa opravdu cenné.

Jediný přípustný tuk je kakaové máslo

Kvalitní hořká čokoláda by měla obsahovat pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo a ideálně třtinový cukr, ostatní ingredience, včetně rostlinných tuků a umělých aromat, svědčí o špatné kvalitě výrobku. Vysoké procento kakaa navíc způsobuje, že jsou čokolády zbytečně hořké na úkor pravé chuti čokolády. V některých „čokoládách“ se kvalitní kakaové máslo nahrazuje kakaem, často navíc z nekvalitních kakaových bobů, čímž výrobce získá levnější a nekvalitnější produkt. Ne vždy tedy procento na obale svědčí o vysoké kvalitě, důležité je číst etikety.

Dalším omylem je tmavá, až černá barva čokolády, která nezaručuje její kvalitu a prospěšnost. Tmavá barva většinou svědčí o její chemické úpravě, neboli alkalizaci, která zničí veškeré prospěšné látky v ní obsažené. Zdravá čokoláda by měla být ideálně v bio kvalitě, nealkalizovaná a vznikající bez pražení, pouze při nižších teplotách. Lepší je tedy nakupovat přímo na e-shopech od ověřených výrobců než v supermarketech.

Základem jsou kvalitní kakaové boby

Pouze čokolády z kvalitních kakaových bobů s vysokým obsahem kakaového másla a ideálně s menším množstvím kakaa můžeme opravdu považovat za čokolády, a jen u nich se dá hovořit o jistých přínosech pro naše zdraví, avšak musí být šetrně upravovány.

Velká zásobárna antioxidantů

Asi největším zdravotním benefitem kakaových bobů je vysoký obsah antioxidantů známých jako flavonoidy, které snižují krevní tlak, chrání nás proti volným radikálům a zlepšují imunitní systém. Obsahují také nezanedbatelné množství vitaminu B a minerálů, jako je hořčík, síra, železo, mangan a zinek, díky nimž čokoláda pozitivně ovlivňuje krvetvorbu, zlepšuje kvalitu kůže a vlasů a reguluje metabolismus cukrů. Látky obsažené v bobech také svědčí centrální nervové soustavě a bývají tedy považovány za přírodní antidepresivum.  Zlepšují také potenci, takže můžeme o čokoládě mluvit jako o afrodiziaku.

Pokud chcete opravdu dobrou čokoládu, musíte si sáhnout hlouběji do kapsy, jako ostatně u většiny kvalitních potravinářských produktů. Jednou to zkuste a možná zjistíte, že jíte čokoládu úplně poprvé v životě.

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí problematiky.