Jedinečná citrusová odrůda yuzu v sobě ukrývá spoustu vitaminu C, a nejen toho. Plod takový, jaký je, se nekonzumuje, jelikož je příliš kyselý. Místo toho yuzu své uplatnění našlo v několika receptech i na poli kosmetiky. Čím dalším překvapí?
Ovoce yuzu: Co to je?
Původ yuzu sahá do asijských zemí, zejména do Číny, Koreje a Japonska, proto se mu také někdy přezdívá „japonský citron“. Vzhledově se yuzu podobá spíše mandarince, oba druhy mají silnou a mírně hrbolatou kůru. Pod kůrou se ukrývá dužina plná semínek, které však minimalizují výskyt šťávy, i z toho důvodu je yuzu dražší než citron či limetka. Chuťově je yuzu opravdu hodně kyselé, proto si jej dopřejte spíše formou různých receptů, nikoliv samotné. Kromě toho, že je toto asijské ovoce zdrojem vitaminů, zejména vitaminu C, minerálů a vlákniny, je také plné antioxidantů. Díky tomu pozitivně působí proti napětí, stresu, a naopak lidskému tělu dodává více energie či pozitivity.
Tipy na zužitkování yuzu
S velkou oblibou v letních měsících se setkává yuzu limonáda, která rozpálený lidský organismus příjemně zchladí, a ještě navíc obohatí o dávku zdraví prospěšných látek. Připravíte si ji naprosto jednoduše, stačí smíchat čerstvě vymačkanou yuzu šťávu s cukrem a perlivou či neperlivou vodou. Oproti tomu v zimních měsících je na podporu imunity vyhledávaný čaj z yuzu, který si zhotovíte z yuzu směsi smíchané s horkou vodou. Pokud však nechcete zůstat pouze u pití, zkuste trochu zaexperimentovat a přidat si yuzu do marinády na kuře či ryby nebo jej použijte při přípravě omáčky na grilované maso.
Jaké yuzu produkty vyzkoušet?
Yuzu se stalo nedílnou součástí asijské gastronomie a častokrát tak nechybí ani na sváteční tabuli. Při oslavách zimního slunovratu si dokonce spousta obyvatel dopřává koupel v yuzu, která má prý přinášet štěstí. Yuzu si tak nepozorovaně prošlapalo cestu do mnoha receptů i dobrot, které si v supermarketech zakoupíte již hotové. Vůbec nejzákladnější produkt, o němž již padla zmínka, je směs na yuzu čaj, která se však kromě čaje můžete přidávat i do studených limonád nebo marinád na grilované maso. Dále je to yuzu mochi, tedy japonské koláčky z rýžového těsta plněné právě yuzu. Z řad sladkostí nechybí ani oblíbené asijské pocky nebo bonbonky. Skvělým tipem pro osvěžení je pak matcha limonáda doplněná výtažkem yuzu, která unavenému tělu dodá potřebnou energickou vzpruhu.
Několik faktů, které vás nejspíš překvapí
Zatímco běžné yuzu je opravdu velmi kyselé, v Japonsku zušlechtili i sladkou odrůdu tohoto citrusového plodu, yuku. Zejména v Asii se můžeme často setkat s využitím nejen dužiny, ale také kůry, která se používá pro zdobení zákusků či jiných pokrmů. Díky tomu, že plody obsahují minimum kalorií, jsou vyhledávané těmi, kteří se snaží zbavit nežádoucích kilogramů váhy navíc. Provedené studie dokonce naznačují, že je yuzu schopné bojovat proti obezitě. Dalším zajímavým faktem je, že i samotná vůně má na lidské tělo pozitivní účinky, pomáhá totiž snižovat napětí a úzkost.
Autorka při tvorbě článku vycházela ze svých vlastních znalostí a zkušeností.
Zdroj inspirace: https://www.eatingwell.com/article/7949517/what-is-yuzu-and-how-do-i-use-it/