Hned poté, co ráno rozlepíme oči, proletí nám jako blesk hlavou seznam věcí, které musíme dnes zvládnout, i těch které se jen nedořešené „vznáší“ ve vzduchu. V tu chvíli bychom si nejraději přikryli hlavu polštářem a křičeli, dokud by všechny ty problémy a povinnosti nepopraskaly jako mýdlové bubliny. Ale nedá se nic dělat, ručička neúnavně putuje po ciferníku hodin a my musíme vstát a začít fungovat. Jak se uklidnit a prožít relativně pohodový den?

Není stres jako stres

Ne všichni prožíváme stres stejně, hodně záleží například na intenzitě stresu. Vypořádat se s návštěvou zubaře bude jednodušší než ustát například rozvodové řízení. Také fyzická i psychická reakce na stresovou situaci se člověk od člověka liší, a tak univerzální rady nemusí fungovat na každého. Co jednoho uklidňuje, může jiného rozrušit. Uveďme si proto jen pár typů pro inspiraci, protože ve výsledku vždycky záleží především na člověku samotném.

Určeme si priority

To nejjednodušší, ale zároveň nejdůležitější, co bychom měli udělat hned po probuzení, je zamyslet se nad tím, jestli je vážně potřeba všechny problémy řešit právě dnes. Když o tom budeme chvíli přemýšlet, nakonec zjistíme, že spousta věcí, kvůli kterým se stresujeme je ve skutečnosti malicherných, a pouze se přilepily na problémy opravdu důležité. Tím, že si toho na sebe „naložíme“ moc, dosáhneme jen nedokonale splněných úkolů a spousty stresu navíc.

Nebojte se požádat o pomoc

Hrdost nám většinou diktuje, že všechno zvládneme sami a většinou je to i pravda. Musíme ale zhodnotit za jakou cenu. Možná kdybychom si řekli o pomoc, i kdyby měla zahrnovat jen „vypovídání se“ z problémů, ulevilo by se nám. Hrdost je sice důležitá ctnost, ale popřemýšlejme nad tím, jestli je vážně důležitější než psychická pohoda. Vždycky je někdo, komu na nás záleží a rád nám pomůže.

Relaxujme kdykoliv a kdekoliv!

Krátká pauza v práci, čekárna u lékaře, zastávka MHD – využijme každé příležitosti ke krátké relaxaci. Co nám brání mít u sebe vždy nějakou knihu a ve chvílích volna se ponořit do příběhu. Nasaďme sluchátka a vnímejme hudbu, je jedno jaký žánr, hlavně že nám pomůže se uvolnit. Antistresové balónky, korálky, magnety… zaměstnejme mysl i ruce a máme napůl vyhráno.

Buďme kreativní

Jak se říká, v kreativitě se meze nekladou, a většina problémů se zkrátka řeší lépe, až když je dokážeme pojmenovat. Namalujme své problémy, vyzpívejme je, vypišme se z nich. Hotové básně obrázky, nebo třeba povídky potom můžeme mít u sebe, dokud se situace nevyřeší a poté se jich „obřadně“ zbavit, aby se problém už nevrátil. Spalme je, pošleme po řece pryč, nebo je uložme doma do krabice s nápisem „vítězství“, je jen na nás, jak se svými zhmotněnými problémy naložíme.

A zase ta příroda…

I když zrovna procházíme obdobím stresu a máme toho moc, nebo se nám absolutně nic nechce dělat, měli bychom se přemluvit a alespoň na patnáct minut vyrazit do přírody. Při takové procházce se fyzická aktivita spojí s psychickou pohodou a společně nám dodají energii a sílu pokračovat dál. Ne nadarmo se říká, že je příroda lék. Zkusme na okamžik vypustit problémy a jen se kochat krásami, které nám okolní krajina nabízí. Přemýšlejme nad krásnými věcmi – příliv energie z této činnosti nás mile překvapí.

Dobré jídlo = dobrá nálada

V neposlední řadě je důležité mít na problémy energii. Neubírejme na jídle, zároveň se ale ani nepřejídejme. Dopřejme si vydatné zdravé jídlo, protože s plným žaludkem se bude všechno jevit jednodušší. Pokud navíc popřemýšlíme nad přípravou, jídlo hezky naservírujeme a nakonec v klidu vychutnáme, můžeme brát i tuto činnost jako odpočinek.  Takže s chutí do toho!

Výše uvedeno je pouze pár typů, jak stres zvládat. Nakonec si každý musí svojí metodu najít sám. Mysleme však na to, že pokud budeme na věci nahlížet optimisticky, bude řešení vždycky jednodušší. Nic netrvá věčně, brzy bude zase lépe!

Autorka se tématem dlouhodobě zbývá a čerpá ze svých zkušeností.