Nenechte se zaskočit letními tropickými teplotami a mějte po ruce potraviny, které jsou známé ochlazujícími účinky. Osvěžující jídelníček je skvělým způsobem, jak se v horkém počasí ochladit a zvýšit si osobní komfort i během toho nejparnějšího dne.

Základem je pitný režim

Přestože je třeba dostatečně pít v průběhu celého roku, v létě bychom si měli hlídat pitný režim ještě pečlivěji. Pokud se toužíte opravdu efektivně ochladit, místo silně vychlazených nápojů nebo drinků s ledovou tříští sáhněte raději po nápojích, které mají pokojovou teplotu, případně jsou dokonce vlažné. Pro přehřátý organismus jsou ledové nápoje velkou zátěží, jejich vliv je ve výsledku spíše opačný a v krajním případě mohou vést až k teplotnímu šoku.

Čistou pitnou vodu můžete doplnit snítkou máty a kolečkem citronu či limetky. Občas si dopřejte i minerální vodu, která dodá tělu potřebné mikroživiny. Vhodný je také bylinný čaj a ochlazující účinek mají mléčné a jogurtové nápoje.

Vsaďte na potraviny s vysokým obsahem vody

V horkém létě jsme náchylnější k dehydrataci. Kromě nápojů dokážou skvěle hydratovat organismus také potraviny, které se mohou pochlubit vysokým obsahem vody. K typickým zástupcům této skupiny patří oblíbený vodní meloun. Až z 92 % je tvořený právě vodou, kromě toho ukrývá i antioxidanty, vitamíny A a C, draslík, hořčík a přirozené cukry, které dodají potřebnou energii.

Ještě více vody najdeme v některých dalších druzích ovoce a zeleniny. Je to kupříkladu salátová okurka, rajčata, ledový salát, cuketa, a překvapivě i řapíkatý celer. Slušný podíl vody má rovněž špenát, jahody, květák a paprika.

Osvěžující citrusové plody

Během tropických dní dobře osvěží také citrusové plody, mezi které patří například citrony, pomeranče, limetky, grepy a pomela. Přestože je mnozí z nás nakupují hlavně během zimního období, ve skutečnosti mají ochlazující vlastnosti, a proto bychom je měli konzumovat spíše v létě.

I v nich se ukrývá významné množství vody, navíc jsou bohaté na pestrou paletu mikroživin a představují doslova zásobárnu vitamínu C. Ten podporuje imunitní systém a působí jako antioxidant, to znamená, že chrání buňky našeho těla před oxidačním stresem.

I mléčné výrobky příjemně ochladí

Již jsme zmínili, že k ochlazujícím nápojům patří ty, jejíchž hlavní ingrediencí je mléko, případně jogurt. Stejné schopnosti mají obecně mléčné produkty, tedy i kefír, podmáslí, smetana, tvaroh, stejně jako různé druhy sýrů.

Pokud je vám příliš horko, udělte si obloženou sýrovou mísu, nakrájejte čerstvou zeleninu s vysokým obsahem vody a připravte si vlažný mátový čaj. Uvidíte, že tropické teploty se budou zdát rázem o něco snesitelnější.

 

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí a zkušeností.