Šťavnaté meruňky, slaďoučké jahody nebo antioxidanty nabité borůvky. Ovocná úroda vám teď na zahradě pravděpodobně dozrává takovou rychlostí, že nestíháte vymýšlet, jak ji zužitkovat. Jaké recepty z domácího ovoce byste toto léto tedy rozhodně měli vyzkoušet?

Jogurtové nanuky z jahod

Velmi oblíbenou, a hlavně zdravou pochoutkou, je jahodový nanuk, jehož základ tvoří bílý jogurt. Tahle dobrota je nejen osvěžující, ale také bleskově rychlá na přípravu a v mrazáku vám vydrží ještě několik dalších měsíců.

Ingredience:

  • bílý jogurt
  • citronová šťáva
  • jahody
  • datlový sirup

Postup:

Do mixéru si vložte omyté a na kousky nakrájené jahody, k nim přidejte datlový sirup pro doslazení a několik kapek citronové šťávy. Jakmile bude jahodová směs dostatečně rozmixována, smíchejte ji s jogurtem a naplňte nanukové formičky. Již po několika hodinách budou nanuky dostatečně zmražené a připravené k ochutnání.

Výhodou tohoto receptu je, že si jej můžete podle libosti upravit. Zaměnit lze nejen jahody za jiný druh ovoce, ale také typ jogurtu nebo způsob oslazení.

Tip!

Naplníte-li jahodovou směsí místo nanukových formiček formu na led, zhotovíte si chuťově výborné bonbony, po nichž se utluče celá rodina.

Domácí Panna cotta s ovocnou omáčkou

Nejen příznivci italské kuchyně si na své přijdou domácí Panna cottou doplněnou omáčkou z vlastního ovoce. V lednici vám hotová Panna cotta vydrží minimálně dva dny, proto si ji klidně připravte do zásoby.

Ingredience:

  • 1/2 šálku mléka
  • rostlinný olej
  • 3 lžičky neochucené želatiny v prášku
  • 3 šálky smetany
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 1/3 šálku cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1 balení mražených malin
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 šálky čerstvého ovoce

Postup:
Připravte si formičky na Panna cottu, které je žádoucí uvnitř potřít olejem, a následně je naskládejte na plech. Do střední mísy dejte mléko, želatinu a společně suroviny promíchejte. Poté směs zhruba na 5 minut odstavte, aby došlo ke změknutí želatiny.

Mezitím v hrnci na středním plamenu přiveďte smetanu, cukr a sůl k varu. Často míchejte, dokud se cukr nerozpustí a mléko se nezačne vařit. A poté vše po částech zapracujte do želatiny.

Vyšlehejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt dohladka a spojte s želatinou. Poté vznikající Panna cottou naplňte připravené formičky.

Po několika hodinách v lednici je dezert vychladlý, jakmile jej budete připraveni podávat, rozmixujte maliny, cukr a pomerančovou šťávu v mixéru na jemnou směs. Prosejte přes jemné síto, abyste odstranili semínka.

Na závěr nalijte trochu omáčky na Panna cottu a posypejte ji zároveň čerstvým ovocem.

Třešňový mražený jogurt

Třešňový mražený jogurt je možné připravit jak z čerstvých, tak z mražených třešní a postup je velmi jednoduchý. Pokud vám tak najednou dozrává velké množství úrody, můžete si třešně prvně zamrazit a třeba za dva týdny se vrhnout do přípravy téhle mražené dobroty. Ta vám v mrazáku vydrží pár týdnů, aniž by příliš ztuhla.

Ingredience:

  • 3 šálky vypeckovaných třešní
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 3/4 šálku cukru
  • 1/4 šálku plnotučného mléka
  • 1,5 šálku plnotučného jogurtu
  • 2 lžíce mandlového likéru

Postup:

Vypeckované třešně, citronovou šťávu a cukr dejte do středního hrnce, přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Zatímco se směs zahřívá, použijte mačkadlo na brambory a rozmačkejte třešně v hrnci, přičemž se uvolní část jejich vlhkosti.

Když se všechen cukr rozpustí, stáhněte směs z ohně a nechte ji 10 minut vychladnout. Následně třešňovou směs vložte do mixéru a rozmixujte dohladka.

V míse smíchejte třešňové pyré, mléko a jogurt. Nechte vychladit v lednici alespoň hodinu; čím déle směs chladne, tím lépe.

Dobrou chuť!

 

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí a zkušeností.