Šťavnaté meruňky, slaďoučké jahody nebo antioxidanty nabité borůvky. Ovocná úroda vám teď na zahradě pravděpodobně dozrává takovou rychlostí, že nestíháte vymýšlet, jak ji zužitkovat. Jaké recepty z domácího ovoce byste toto léto tedy rozhodně měli vyzkoušet?
Jogurtové nanuky z jahod
Velmi oblíbenou, a hlavně zdravou pochoutkou, je jahodový nanuk, jehož základ tvoří bílý jogurt. Tahle dobrota je nejen osvěžující, ale také bleskově rychlá na přípravu a v mrazáku vám vydrží ještě několik dalších měsíců.
Ingredience:
- bílý jogurt
- citronová šťáva
- jahody
- datlový sirup
Postup:
Do mixéru si vložte omyté a na kousky nakrájené jahody, k nim přidejte datlový sirup pro doslazení a několik kapek citronové šťávy. Jakmile bude jahodová směs dostatečně rozmixována, smíchejte ji s jogurtem a naplňte nanukové formičky. Již po několika hodinách budou nanuky dostatečně zmražené a připravené k ochutnání.
Výhodou tohoto receptu je, že si jej můžete podle libosti upravit. Zaměnit lze nejen jahody za jiný druh ovoce, ale také typ jogurtu nebo způsob oslazení.
Tip!
Naplníte-li jahodovou směsí místo nanukových formiček formu na led, zhotovíte si chuťově výborné bonbony, po nichž se utluče celá rodina.
Domácí Panna cotta s ovocnou omáčkou
Nejen příznivci italské kuchyně si na své přijdou domácí Panna cottou doplněnou omáčkou z vlastního ovoce. V lednici vám hotová Panna cotta vydrží minimálně dva dny, proto si ji klidně připravte do zásoby.
Ingredience:
- 1/2 šálku mléka
- rostlinný olej
- 3 lžičky neochucené želatiny v prášku
- 3 šálky smetany
- 1/2 šálku zakysané smetany
- 1/3 šálku cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- 1 balení mražených malin
- 3 lžíce cukru
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- 2 šálky čerstvého ovoce
Postup:
Připravte si formičky na Panna cottu, které je žádoucí uvnitř potřít olejem, a následně je naskládejte na plech. Do střední mísy dejte mléko, želatinu a společně suroviny promíchejte. Poté směs zhruba na 5 minut odstavte, aby došlo ke změknutí želatiny.
Mezitím v hrnci na středním plamenu přiveďte smetanu, cukr a sůl k varu. Často míchejte, dokud se cukr nerozpustí a mléko se nezačne vařit. A poté vše po částech zapracujte do želatiny.
Vyšlehejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt dohladka a spojte s želatinou. Poté vznikající Panna cottou naplňte připravené formičky.
Po několika hodinách v lednici je dezert vychladlý, jakmile jej budete připraveni podávat, rozmixujte maliny, cukr a pomerančovou šťávu v mixéru na jemnou směs. Prosejte přes jemné síto, abyste odstranili semínka.
Na závěr nalijte trochu omáčky na Panna cottu a posypejte ji zároveň čerstvým ovocem.
Třešňový mražený jogurt
Třešňový mražený jogurt je možné připravit jak z čerstvých, tak z mražených třešní a postup je velmi jednoduchý. Pokud vám tak najednou dozrává velké množství úrody, můžete si třešně prvně zamrazit a třeba za dva týdny se vrhnout do přípravy téhle mražené dobroty. Ta vám v mrazáku vydrží pár týdnů, aniž by příliš ztuhla.
Ingredience:
- 3 šálky vypeckovaných třešní
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 3/4 šálku cukru
- 1/4 šálku plnotučného mléka
- 1,5 šálku plnotučného jogurtu
- 2 lžíce mandlového likéru
Postup:
Vypeckované třešně, citronovou šťávu a cukr dejte do středního hrnce, přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Zatímco se směs zahřívá, použijte mačkadlo na brambory a rozmačkejte třešně v hrnci, přičemž se uvolní část jejich vlhkosti.
Když se všechen cukr rozpustí, stáhněte směs z ohně a nechte ji 10 minut vychladnout. Následně třešňovou směs vložte do mixéru a rozmixujte dohladka.
V míse smíchejte třešňové pyré, mléko a jogurt. Nechte vychladit v lednici alespoň hodinu; čím déle směs chladne, tím lépe.
Dobrou chuť!
Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí a zkušeností.