Je konec října a jeden by řekl, že venku už všechno jen usychá a bude hibernovat až do příštího jara….

Ale kdepak, teď příroda jen přesunula své síly z listů do plodů, a záhy také do kořenů. Moje zahrada a zelený lid teď právě z rytmu „allegro“ přechází do „largo“ a výsledkem jsou fantastické barvy, snášející se listí, spadané ořechy a vůně země.

Pojďme zkusit zažít tohle přeskupování i sami v sobě. Celoroční snahu o co nejlepší zevnějšek pojďme s podzimem přesunout dovnitř, do našich kořenů. Budeme k tomu potřebovat: Pohled do zeleně, horký svařák na zahřátí a chvíli ticha bez TV a mobilu. Jakmile tohle máte, začnou uvnitř vás při pohledu do přírody vířit fantastické barvy vzpomínek na jaro a léto, a vypluje také to, čeho jste dosáhli, plody tohoto roku.

Dobře to všechno v sobě přetřiďte a přerovnejte, nahnilé vyhoďte, a to dobré uvnitř sebe dobře uložte. Budete z toho čerpat a žít celou zimu.

Kdo jde proti proudu

Tomuhle směřování se pravidelně vzpěčuje hlavně břečťan, kterým je porostlá celá jedna vysoká zeď mé zahrady. A to tím, že právě teď začne intenzivně kvést a navzdory všemu v tom bude pokračovat až do prosince. Stává se tak poslední šancí pro včely, aby přinesly do úlu trochu zásob na zimu. Jsem za ten úkaz ráda, protože i my občas potřebujeme nějakou tu poslední šanci ve chvíli, kdy se zdá, že jsme promarnili všechny předchozí příležitosti.

Semínka a plody z bylinkové zahrady

Touto dobou jsou na řadě semínka z bylinkové zahrady. Všechny ty malinké plody jsou teď dobře usušené a dokonale přebrané, aby na jaře mohly v zemi zase začít bujet a společně s dalšími zahrát symfonii, která pak léčí tělo i duši.

Momentálně mám ale ruce rozpíchané od suchých květů Ostropestřce mariánského, v nichž se rafinovaně skrývají semínka, která jsou schopná zázračně regenerovat játra i zavilým pijanům. Nemusíte být ani kvartální alkoholik, regeneraci jater potřebujeme občas všichni. Jako nejúčinnější se ukazuje pomlít asi polévkovou lžíci celých semínek Ostropestřce, ihned strčit do pusy a hodně zapít vodou. Tak je největší šance, že účinné látky, které rychle vyprchávají, docestují v co největším množství až do vašich jater. Ta k vám pak budou vysílat nesčetné díky.

Také uzavírám do sklenic sušené šípky, jeřabiny, a taky plody divoce rostoucího jalovce, takzvané jalovčinky. Všechny tyhle plody v sobě mají uzamčené letní teplo přetavené do barvy, vitamínů a silic.

Jalovčinky mají navíc schopnost posilovat ledviny, dezinfikovat vzduch a překrásně vonět. Ne nadarmo jsou nezbytnou součástí ginu.

Co se stane, když je zapálíte?

Bylinky, plody a koření ale nemusíte jen konzumovat.

Zkuste je zapálit a budou se dít věci. Nemyslím ale hasiče. Pokud zapálíte list sušeného bobkového listu (nad nějakým talířkem), budou jeho silice trochu napodobovat prskavku a zároveň zlikvidují odér, pokud jste v kuchyni něco připálili.

Když vezmete aromalampu, ze které sundáte horní nádobku na vodu a místo ní položíte sítko nebo mističku z kousku alobalu, můžete na ni pokládat různé bylinky a plody, které horkem z čajové svíčky začnou uvolňovat své silice. Už zmiňované jalovčinky provoní váš byt ginem, vydezinfikují vzduch a jemně podpoří vaše ledviny. Použijte rozmarýn, pokud je vám stále zima od nohou a rukou…jeho silice vám mírně zvednou tlak, zahřejí vás a provoní pokoj.

Autorka se problematikou dlouhodobě zabývá a čerpá ze svých vlastních zkušeností.