S postupně přicházejícími studenými dny je vhodné svoji imunitu posilovat všemi možnými způsoby. Ten nejzákladnější představuje konzumace dostatečného množství ovoce, které přispěje nejen k utužení imunity, ale zároveň tělu dodá spoustu potřebných látek. Po jakých druzích ovoce se ale porozhlédnout?

Určitě si dopřejte jablka a hrušky

Čerstvé lokální plody jsou vždy tou nejlepší možnou variantou, a právě na podzim dozrávají jablka i hrušky, které jsou skvělé samotné i se dají zužitkovat ve spoustě receptů. Mezi ty nejoblíbenější patří kynuté jablečné koláče nebo tvorba hruškových povidel. Nicméně nejvíce cenných látek získáte z tepelně neupravených plodů, které se kromě posilování imunity pozitivně podílejí při léčbě revmatických problémů nebo pomáhají regulovat trávení.

Stejně tak se mohou hrušky i jablka pochlubit detoxikačními schopnostmi a v neposlední řadě zlepšují náladu. Pokud nemáte na zahradě vlastní úrodu, zajděte si pro čerstvé ovoce na farmářské trhy, případně do supermarketu.

Vydejte se na sběr brusinek

Během září a října lze v lesích stále nasbírat zralé a chutné brusinky, které jsou ceněné nejen pro své blahodárné účinky při problémech s močovými cestami. Taktéž jsou tyto červené bobule schopné posilovat lidskou imunitu, jelikož obsahují spoustu antioxidačních látek. Zvážit byste měli konzumaci brusinek i proto, že prospívají kostem, léčí všemožné záněty nebo minimalizují riziko vzniku ledvinových kamenů.

Pěstovat si brusinku velkoplodou můžete i na zahradě v květináči, nicméně dost pravděpodobně na ni narazíte v každém lese, kde je schovaná především v rašeliništi.

Imunitu posílí i švestky

Dalším druhem ovoce, které je schopné posilovat imunitu nebo zlepšovat náladu, jsou švestky. K dobré náladě přispívají také proto, že jsou plné vitaminů skupiny B, které zvyšují odolnost vůči stresu. Vyhledávané jsou švestky i těmi, kteří se snaží zbavit nadbytečných kilogramů. Je totiž prokázáno, že díky vysokému obsahu vlákniny švestky tlumí pocit hladu a zároveň brání následnému ukládání tuků.

Mimo jiné jsou taktéž schopné snižovat riziko vzniku srdečních chorob. Uschovat si švestky na zimu můžete několika způsoby. Vyhledávané jsou například sušené švestky nebo povidla, která jsou součástí mnohých českých receptů.

Nezapomeňte ani na citrusy

Kromě lokálního českého ovoce si během podzimu nezapomeňte dopřát ani pomeranče, mandarinky, grapefruity nebo třeba pomelo. Díky vysokému obsahu vitaminu C skvěle poslouží jako posilovače imunity, obecně jsou citrusy schopné zvýšit odolnost vůči různým druhům bakterií. Dopřejte si rozmanitou škálu citrusů buď samostatně, anebo z nich vymačkejte čerstvou šťávu, která poslouží jako parádní vzpruha při ranním vstávání.

Pochlubit se toto ovoce může nejen spoustou vitaminů a úžasnou chutí, ale také tím, že se v citrusech nachází málo kalorií, proto jsou vhodné jako přísada nejen do podzimního, ale i do zdravého jídelníčku. Vhodné je také zmínit, že citrusy chrání náš mozek, srdce a stejně tak čistí střeva, což má taktéž významný vliv na stav imunity.

 

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí a zkušeností.