Ovoce, které představuje cenný zdroj celé řady mikroživin, by mělo být nedílnou součástí jídelníčku po celý rok. Pravidelně bychom si ho proto měli dopřávat také v chladnější části roku, kdy je obzvláště důležité pro správné fungování imunitního systému. A zatímco některé druhy sezónního ovoce nejsou během zimy k dispozici, na jiných si můžeme pochutnávat klidně i během těch nejmrazivějších dní.

1. Jablka

Ačkoliv se v našich končinách jedná o velice běžné a rozšířené ovoce, rozhodně to nic neubírá na jeho významu. Vždyť dokonce i známé anglické přísloví praví: „Jedno jablko denně a doktora netřeba“. Jablka obsahují vlákninu, vitamíny C a K, draslík a mnohé další stopové prvky. Kromě toho v nich najdeme také cenné polyfenoly, ke kterým se váže řada zdravotních benefitů. Pozitivně působí na srdce, cévy a kosti, přispívají k normální hladině cholesterolu v krvi a mohou být prospěšné při redukci přebytečných kil. Abychom ale mikroživiny v jablkách vytěžili na maximum, měli bychom je jíst vždy i se slupkou.

2. Hrušky

Někdy poněkud opomíjené jsou hrušky, což je jistě veliká škoda. Pokud je porovnáme s jablky, obsahují sice o něco více cukru (ale stále jsou nízkokalorické) a mají nižší obsah vitamínu C, na druhou stranu jsou velice bohaté na vlákninu. Kromě toho jejich konzumací dodáme tělu mnoho mikroživin, zejména hořčík, železo, draslík a měď. Stejně jako jablka se pak mohou pochlubit přítomností zdraví prospěšných polyfenolů s antioxidačními účinky.

3. Hroznové víno

Hrozny, které jsou v obchodech k dostání i během zimy, bychom neměli zapomenout čas od času vložit do košíku. Hrozny totiž představují rychlý zdroj energie, jelikož jsou zdrojem fruktózy a glukózy. Navíc jsou plné vitamínů a minerálních látek. Konkrétně se jedná například o vitamíny A, B, C a K, dále vápník, draslík a fosfor. Také toto chutné sladké ovoce obsahuje antioxidanty, především takzvaný resveratrol náležející do skupiny polyfenolů, který se koncentruje ve slupce.

4. Pomeranče

V zimním jídelníčku by neměli chybět ani pomeranče, které patří pro svou lahodnou chuť k vůbec nejoblíbenějším citrusovým plodům. Jsou doslova nadupané vitamínem C, jehož přísun je obzvláště v chladnější části roku důležitý. Pomeranče v sobě ukrývají rovněž flavonoidní antioxidanty, vlákninu, draslík, hořčík, vápník, stejně jako vitamíny A a B. Příjemným bonusem je fakt, že až 86 % pomerančů tvoří voda, a proto napomáhají vnitřní hydrataci.

5. Kiwi

Typickým exotickým ovocem, na které lze natrefit v obchodech během zimních měsíců, je kiwi. V zelených sladkokyselých plodech je obsažena poctivá dávka vitamínu C, který se podílí na veškerých metabolických pochodech v organismu a je zapotřebí pro správné fungování imunity. Kiwi se však pyšní i obsahem dalších živin, především vlákniny, vitamínu B a E, hořčíku, draslíku a železa. Za zmínku stojí také lutein a zeaxantin, což jsou karotenoidy s antioxidačními vlastnostmi, které přispívají ke zdravému zraku.

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních vědomostí a zkušeností.