V dnešní enviromantalistické společnosti, se čím dál častěji řeší zdroje pro naši přelidněnou planetu. Nejen energie a palivo, ale především jídlo je velkým tématem, na kterém pracují amatéři i vědci. Tak co s tím?

Co nám příroda dala

Už naši předci čerpali vše z přírody a žili velmi zdravě. Co kde vyrostlo, plazilo se, nebo běhalo jim vystačilo jako plnohodnotný zdroj potravy a postupem času si vše začali sami pěstovat a chovat. S narůstáním populace se hromadně přešlo na pěstování a chov a na přirozené přírodní zdroje se pozapomnělo.

Alternativní zdroje, Zdroj: Wormup.com
Alternativní zdroje, Zdroj: Wormup.com

Základní prvky přírody

Díky potřebě nakrmit lidstvo se rozběhly závody v alternativní stravě, která umožní expanzi lidstva na jiné planety, ale především nakrmí miliony těch, kteří tu zůstanou. Díky vyčerpané přírodě se vracíme zpátky na začátek a tím se dostáváme zpátky k hmyzu a červíkům.

Entomofágie, neboli jedení hmyzu je v poslední dobou stále častějším tématem a to z mnoha důvodů. Hmyz má nižší ekologické nároky na přírodu, je výživově kvalitní a báječně chutná. Sběr hmyzu a larev a jejich konzumace dodnes skvěle funguje v asijských zemích, ale díky moderním trendům se dostává i do evropy.

Zvykejte si přes dobroty

Nikdy jste to nezkusili a nevíte jak na to? Tak začněte jednoduše s již hotovými pochutinami. Křupaví červíci pocházejí z českého chovu. Na farmě na Moravě již po desetiletí skvěle funguje certifikovaná hmyzí farma. Potemník moučný se chová v plastových přepravkách, kde je zasypán obilným šrotem. Čas od času je mu dodána čerstvá zelenina jako zdroj vody.

Chov je velice suchý, čistý. Podle legislativy spadá hmyz do kategorie hospodářských zvířat. Z tohoto pohledu je hmyz nejčistěji chované i zpracovávané hospodářské zvíře. Na chov hmyzu se spotřebuje výrazně méně vody, krmiva i půdy, než je to v případě jiných hodpodářských zvířat.

Alternativní zdroje, Zdroj: Wormup.com
Alternativní zdroje, Zdroj: Wormup.com

Jednoduché zpracování a efektní výsledek

Před jejich zpracováním prochází červíci několikadenní hladovkou, aby se důkladně očistili. Poté se krátce povaří, usuší a nakonec okoření. Vše se dělá s maximální pozorností na kvalitu a zachování výživových hodnot. Křupaví červíci mají až 50% kvalitních bílkovin a 30% nenasycených mastných kyselin. Jsou bez cukru, hormonů i éček.
Můžeme vám slíbit, že vás červíci mile překvapí svou vynikající chutí. Stačí jen nabrat odvahu a ochutnat.

Máte skvělou příležitost zpestřit si touto pochoutkou z hmyzu oslavu nebo večírek s přáteli. Na Křupavé červíky si kamarádi vzpomenou ještě dlouho poté. Fungují také skvěle jako originální dárek, který nejdříve může trochu vyděsit a pak příjemně překvapí skvělou chutí. Ať už Křupavé červíky věnujete samostatně, nebo jako součást dárkového koše, tento dárek si budou pamatovat opravdu všichni obdarovaní. Pro svůj obsah bílkovin a nenasycených tuků je to skvělá svačinka pro malé i velké, kdykoli přijde chuť.

Děti červíky obzvláště milují!