Chilli papričky jsou nejen oblíbenou přísadou mnoha jídel po celém světě, ale také mají spoustu pozitivních účinků na lidské tělo, od podpory metabolismu po posílení imunitního systému. Existuje mnoho způsobů, jak chilli papričky konzumovat. Mohou být použity čerstvé nebo sušené, stejně tak se ale do jídel přidávají v podobě koření nebo nakládané.
1) Podpora trávicího systému a metabolismu
I přesto, že by se mohlo zdát, že ostrá chuť chilli papriček dráždí trávicí systém, opak je pravdou. Obsahují látku nazývanou kapsaicin, který stimuluje produkci trávicích šťáv a enzymatické procesy, čímž se zlepšuje trávení a vstřebávání živin. V menším množství tak pálivé papričky pomáhají při zažívacích problémech, jako je nadýmání, průjmy nebo žaludeční vředy. Zároveň kapsaicin zrychluje metabolismus, snáze tak dochází k úbytku váhy a k lepšímu spalování tuků. Díky svým termogenním vlastnostem kapsaicin také podporuje spalování kalorií a v neposlední řadě podporuje zdravou střevní mikroflóru.
2) Úleva při migrénách
Kapsaicin z chilli papriček ukázal svůj potenciál i v léčbě migrén. Několik studií potvrdilo, že kapsaicin působí jako analgetikum a pomáhá zmírnit bolest spojenou s migrénami. Jeho schopnost blokovat nervové signály a snižovat záněty může být pro mnohé pacienty trpící migrénami velkou úlevou. Kromě toho pravidelná konzumace chilli papriček často snižuje frekvenci a intenzitu migrén díky svým protizánětlivým účinkům a schopnosti redukovat stresovou reakci těla, která často vyvolává migrény.
3) Snížení rizika vzniku rakoviny
Antioxidanty a kapsaicin obsažené v chilli papričkách mají schopnost ničit rakovinné buňky, a to zvláště v případě rakoviny prostaty, prsu a močového měchýře. Dále pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály, což je další faktor spojený s prevencí rakoviny.
4) Boj s infekcemi, nachlazením a chřipkou
Vitamin A a vitamin C obsažené v chilli papričkách jsou klíčové pro posílení imunitního systému. Díky svým antibakteriálním a antivirotickým vlastnostem pomáhají papričky v boji proti infekcím, nachlazení a chřipce. Pravidelná konzumace chilli snižuje riziko onemocnění dýchacích cest, jako je nachlazení a chřipka, i zkrátit dobu trvání příznaků. Díky svým protizánětlivým vlastnostem také pomáhají při zmírňování příznaků zánětlivých onemocnění například nosohltanu nebo dutin.
5) Podpora zdraví kůže a vlasů
Vitamin C v chilli papričkách hraje důležitou roli při tvorbě a udržení kolagenu, který je nepostradatelný pro zdravou kůži a vlasy. Kromě toho má kapsaicin také regenerační účinky na kůži a pomáhá při léčbě akné a jizev. Zároveň je chilli díky schopnosti zvyšovat průtok krve přispívá k lesklým a zdravým vlasům.
Konzumace rozumného množství chilli papriček přináší mnoho pozitivních zdravotních benefitů, a to od podpory trávicího systému a metabolismu přes úlevu při migrénách až po posílení imunitního systému a podporu zdraví kůže a vlasů.
Zdroj inspirace: https://www.conserve-energy-future.com/benefits-chili-pepper.php, https://drtrouble.com/health-benefits-of-chili-peppers/, https://www.healthline.com/nutrition/foods/chili-peppers#bottom-line