Francouzky jsou krásné, charismatické, mají šmrnc a velmi distingované chování. Také ale milují smetanu, tučné sýry, víno a čokoládu. Přesto zůstávají zdravé a štíhlé. Tajemství se prý ukrývá v tom, že jedí „živé“ potraviny.

U Francouzek ve spíži

Co se týče uchovávaných potravin, u Francouzek v lednici či v oné zmíněné spíži nenajdete nízkotučné jogurty, margarín, rostlinné náhražky smetany do kávy, ale ani další výrobky, které obsahují desítky různých přísad. A to je základ úspěchu. Snadné, že? Ono, pokud jíte pravé, skutečné jídlo, dodáváte tělu živiny ve formě, v níž je potřebuje, zatímco dietní produkty působí proti tělu a jeho přirozenému sklonu být zdravé a štíhlé. Vlastně lze říct, že vy sami děláte vše proti tomu, abyste měli fajn figuru a nemoci se vám vyhýbaly obloukem.

S jídlem se ve Francii nepospíchá. Lidé jedí pomalu a uvolněně, na což tělo reaguje tím, že stíhá nahnat více krve k trávicím orgánům, které pak pracují efektivněji. Navíc mozek včas dostane pokyn, že už jste nasycení, takže se nepřejídáte. Je to mnohem efektivnější způsob, jak si udržet optimální váhu než jakákoli dieta.

Co by vám Francouzky poradily?

Zařaďte zdravé tuky

Lahodné máslo (ideálně nesolené), olivy, ořechy, domácí vajíčka nebo třeba losos. Nemusíte si upírat tuky, když jde o ty zdravé – ty naopak tělo potřebuje. Zejména srdce, kardiovaskulární systém a chuťové buňky budou blahem bez sebe.

Nakupujte čerstvě

Všichni víme, jaká lahodná pochoutka je čerstvě upečený chléb (namazaný tím správným máslem), který byl právě vytažen z pece. Jelikož jsme ve Francii, asi by se jednalo i o čerstvé, křupavé a uvnitř ještě teplé bagety a bagetky. Určitě ale vyzkoušejte různé varianty celozrnného pečiva, kromě toho, že je plné zdravých semínek, nejméně dvě hodiny nedostanete znovu hlad.

Chce to živé vitamíny

Ve Francii se jen tak nesetkáte s doplňky stravy, které si možná běžně kupujete v lékárně. Vitamíny se tady získávají výhradně ze zeleniny a ovoce. Je to mnohem příjemnější způsob, ale i chuť má lepší. Francouzi vědí, jak si dopřát nepřeberné množství dobrot, přitom jejich volba je již léta letoucí zdravá. Čerstvé ovoce a zeleninu tady najdete přímo od drobných pěstitelů, farmářské trhy jsou na každém rohu.

Dejte si, co hrdlo ráčí

Znovu jsme u toho. Francouzi vědí, jak si užívat, takže zdánlivě nezdravé jídlo se taky doporučuje. Protože bez ohledu na to, kolik má jídlo tuku a sacharidů (které všechny diety přísně zakazují), tedy bez ohledu na kalorie si můžete dát něco, na co máte chuť. Budete alespoň dříve nasycení, vydržíte si s daleko menšími porcemi a nejlepší je to, že vás přestane honit chuť na mlsání. Takže po čokoládové tyčince hned po jídle už ani nebudete toužit. Vaše chutě se postupně kultivují a přizpůsobí se vyšší kvalitě.

Oběd zapijte vínem

Oběd, večeři nebo klidně obojí. To, že je víno v malém množství zdravé, se ví už dlouho. Ve Francii si ho lidé dopřávají dokonce každý den! Chrání si cévy a srdce, a to díky obsaženým polyfenolům a antioxidantu resveratrol, které v krvi zvyšují množství „hodného“ cholesterolu (HDL) a snižují koncentraci toho špatného (LDL). Jedna sklenka 2 dcl je tak akorát.

Procházka kolem fitka

Ano, čtete dobře. Místo návštěvy fitka prostě choďte. Je dokázáno, že 30 minut každodenní aktivity posiluje zdraví a kondici. Jak ten čas vyplníte, je čistě na vás. Místo pocení se ve fitku si klidně dejte procházku parkem nebo si pěšky zajděte na nějakou výstavu. Chůze má navíc skvělý dopad na vaši duši, takže lze „rozchodit“ kdejaký splín.

Zní to jak pohádka, nemyslíte? Tak co ji vyzkoušet v praxi? Jen pozor na pití vína během dne, u nás je tolerance alkoholu za volantem i na pracovišti nulová.

 

Autorka při tvorbě článku vycházela ze svých vlastních znalostí a zkušeností.