Voňatku citronovou budete určitě znát pod názvem citronová tráva. Je to nenápadná bylinka rozšířená po celém světě s bohatým využitím v kuchyni a léčitelství. Hojně se uplatňuje i při výrobě kosmetiky, přidává se do parfémů, krémů či vonných olejů. Dopřejte si příjemnosti s jemnou citronovou vůní: Udělejte si skvělý čaj, dokonalou baštu, olej pro krásnější pokožku, rozjeďte detox a další.

Krásná vůně a silné antioxidační činky

I když vypadá jako obyčejný trs, má citronová tráva několik zdraví prospěšných účinků. Díky vysokému obsahu silic: limonen, citral, nerol, linalool a geraniol intenzivně a současně jemně voní po citronech. Voňatka v sobě ukrývá ještě flavonoidy. Tyto látky dokáží regenerovat a zpevňovat cévy, čímž fakticky dochází k posílení celého imunitního systému. Podporuje to také vylučování škodlivých látek z těla, proto se voňatka řadí mezi velmi silné a účinné antioxidanty. Léčitelé ji odporučují při cílené detoxikaci a všem, kdo mají problémy s trávením.

I v boji proti rakovině

V hledáčku ji mají nejen vědci z Ben Gurionovy univerzity v Negevu v Izraeli. Ukazuje se totiž, že voňatka dokáže usmrcovat rakovinotvorné buňky, zatímco normální buňky nechá normálně fungovat. Tato vlastnost z ní dělá potencionálního velkého pomocníka v boji proti zákeřné rakovině. Sáhněte po ní ve chvíli, kdy vás paralyzovala horečka, nebo potřebujete udržet cholesterol na uzdě. Doporučuje se i pro celkové zklidnění ve chvílích nervového vypětí, při depresích a bolestech hlavy. Pomůže vám, i když vás trápí plísně nebo bakterie.

Udělejte si čaj, skvěle si rozumí s citrusy a jahodami

Nejjednodušším způsobem zpracování voňatky je čaj. Stejně dobře chutná ze sušených i čerstvých listů. Na 0,5 l vody použijte 2 hrsti trávy, zalijte horkou vodou a nechte louhovat 5 minut, poté pijte. Chcete zachovat více léčivých látek? Zalijte trávu studenou vodou, nechte louhovat přes noc, poté ohřejte a pijte. Intenzivnější chuť bude čaj mít, když přidáte citron, limetu nebo pomeranč. Studený čaj je skvělý jako osvěžení v parných dnech nebo po cvičení. Přidejte k němu jahody a užijte si jedinečnou kombinaci.

Citronová tráva v kuchyni

Svěží chuť citronů zpestří váš jídelníček. Až budete dělat masovou směs nebo třeba salát s tofu, přidejte do jídla hrst cibulových konců pokrájených na plátky. Nasušené listy parádně dochutí rýži, jáhly nebo bulgur. Listy vařte s přílohou, poté je vyndejte. Nasekané čerstvé listy nebo cibulové konce se hodí také do jakéhokoliv salátu.

Udělejte si domácí olejíček pro jasnější pleť

Máte problémy s mastnou pletí? Trápí vás černé tečky nebo červené žilky? Připravte si 2 hrsti listů voňatky, zalijte 2 dcl panenského olivového oleje a nechte asi 14 dní macerovat. Poté sceďte a olej v malých dávkách aplikujte každý den, ideálně ráno. Už po pár dnech se dostaví výsledky. Pokožka se rozjasní a pročistí.

Až z Asie, ale u nás se jí daří

Citronová tráva je doma v tropických oblastech jihovýchodní Asie, hojně se pěstuje v Africe, Americe i Austrálii. I když je to teplomilná rostlina, dobře se jí daří i na českých záhonech, nebo v domácnostech. Proto se nebojte a pěstujte ji. Miluje teplo, takže na zimu ji ze záhonu ukliďte dovnitř. Miluje slunce a potřebuje často zálivku. Nejlépe se jí bude dařit ve kvalitní zemině s organickým hnojivem.
Dáte si dostaveníčko s voňatkou?

Autorka se tématem dlouhodobě zabývá a čerpá ze svých zkušeností.