V chladném a nepříjemném počasí si dokážeme vychutnat horké nápoje vůbec nejlépe. Sevřete do rukou horký voňavý šálek a po doušcích pomaličku upíjíte jeho obsah. Chmurná zima se stane rázem o něco snesitelnější a oslavy Vánoc zase o trošku veselejší.

Přinášíme vám tipy na báječné horké nápoje.

Kurkumové mléko s nádechem exotiky

Má lahodnou chuť a nádhernou zlatavě žlutou barvu, kvůli které se tomuto tradičnímu indickému nápoji přezdívá „zlaté mléko“. Jeho popíjení je účinnou vzpruhou pro imunitní systém, navíc dokáže opravdu skvěle zahřát během chladných dnů.

Na přípravu budete potřebovat 1 šálek plnotučného mléka, 1 kávovou lžičku kurkumy a špetku mletého černého pepře. Mléko přiveďte k varu a sundejte z ohně. Do ještě horkého mléka přidejte kurkumu s pepřem. Důkladně promíchejte a přelijte do šálku. Kurkumové mléko se podává teplé a doporučuje se pít zejména před spaním.

Ovocný punč se špetkou alkoholu

Kromě klasického svařeného vína vévodí zimě také punč. Tento ovocný punč je nadupaný mikroživinami a jeho chuť zvýrazní přítomné koření. Obsažený zázvor navíc krásně zahřeje. A pokud dáváte přednost něčemu ostřejšímu, přidejte do punče i trochu rumu.

Připravte si 1 šálek pomerančového džusu a 1 šálek brusinkového džusu. Dále budete potřebovat 1/3 šálku vody, 1 kávovou lžičku mletého zázvoru, 1 kávovou lžičku mleté skořice, cukr a rum dle chuti. Do nádoby nalijte oba džusy, vodu, přidejte koření a cukr. Vše povařte přibližně 7 až 10 minut. Přelijte do šálků. Ovocný punč se popíjí horký.

Lahodná karamelová čokoláda

Pokud milujete neopakovatelnou chuť čokolády a zároveň patříte k věčným zmrzlíkům, vyzkoušejte horkou čokoládu. Pomyslně tím zabijete dvě mouchy jednou ranou.

Pro výrobu karamelového čokoládového nápoje potřebujete 70 ml plnotučného mléka, 30 ml smetanu 33 %, 50 gramů kvalitní vysokoprocentní čokolády a 2 polévkové lžíce karamelového Salka. Nejdříve dejte ohřívat mléko. Není třeba ho přivést k varu, stačí mléko ohřát na teplotu přibližně 70 °C. Sundejte z ohně a přidejte salko, stejně jako na kousky nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Ještě horké podávejte.

Okořeňte si svůj oblíbený šálek

Ať už máte nejraději čaj, milujete horkou čokoládu nebo se neobejdete bez poctivé kávy, můžete si svůj oblíbený šálek připravit trochu jinak. Pokud do něj totiž přidáte i špetku vybraného koření, rázem ho proměníte v nápoj, který krásně prohřeje organismus a prokřehlé ruce.

Mnohé druhy koření jsou známé svým zahřívacím účinkem, kdy ovlivňují termogenezi. Ostatně, takzvané zahřívací potraviny zná dobře i tradiční čínská medicína. K těm nejúčinnějším kořením s prohřívacím efektem patří především zázvor. Ale jestliže vám není příliš po chuti, můžete vsadit i na voňavou skořici, černý pepř a dokonce kmín. Vynikající zahřívací vlastnosti má rovněž kurkuma, která kromě chuti propůjčí nápojům nádherný zlatavý odstín.

 

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí a zkušeností.