Na hřejivé sluneční paprsky si budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Pokud však patříte k zimomřivým jedincům a je vám neustále zima i přes vrstvy teplého oblečení, můžete zkusit udělat pár změn v jídelníčku. Příjemný tepelný komfort totiž dokážou navodit i potraviny se zahřívacím efektem.

Jídlo a tělesná teplota

Naši tělesnou teplotu ovlivňuje celá řada faktorů, a proto se její aktuální hodnota během dne mění. Vliv má například venkovní teplota, fyzická aktivita, míra stresu, případná nemoc, ale také jídlo a pití. Během konzumace potravin se obecně tělesná teplota mírně zvyšuje. V průběhu chladného počasí se proto doporučuje zařadit do jídelníčku více potravin, které se déle tráví, jelikož i samotný proces trávení přispívá ke zvýšení tepelného komfortu.

Pro zahřátí organismu jsou nejvhodnější potraviny s vysokým obsahem zdravých tuků, bílkovin a komplexních sacharidů.

Nejlepší potraviny se zahřívacím efektem

  1. Kořenová zelenina

Kořenová zelenina, mezi kterou patří například mrkev, petržel, ředkvička, tuřín a celer, obsahuje hodně vlákniny, vitamínů i minerálních látek. A protože navíc dokáže účinně prohřát, rozhodně by neměla chybět v podzimním a zimním jídelníčku. Doporučuje se konzumovat zejména pečená, zapékaná či ve formě vydatných zeleninových polévek.

  1. Koření

Mezi nejznámější koření, které stimuluje termogenezi, patří zázvor. Zahřívá totiž naše tělo zevnitř, podporuje metabolismus a poradí si i se studenými konečky prstů. Jestliže je vám zima, nezapomeňte si proto přidat špetku zázvor nejenom do čaje, ale klidně i do polévky nebo pod dušené maso.

Mezi další zahřívací koření náleží skořice, kurkuma, pepř a kmín. Je zajímavostí, že pálivé chilli naopak spíše ochlazuje.

  1. Maso

Během mrazivých dní bychom neměli zapomínat ani na maso. Především červené maso (hovězí, jehněčí a vepřové) představuje důležitý zdroj železa. A právě nedostatek tohoto prvku může způsobovat studené ruce a nohy, stejně jako celkovou zimomřivost.

  1. Ořechy a sušené ovoce

Ořechy mají významný obsah „zdravých tuků“. Ty jsou známy mimo jiné pozitivním efektem na kardiovaskulární systém a hladinu cholesterolu v krvi. Kromě toho přispívají i k normální regulaci tělesné teploty.

Součástí jídelníčku pro chladné dny by mělo být také sušené ovoce, ve kterém najdeme celou řadu zdraví prospěšných látek. Datle a meruňky mají například významným podíl železa.

  1. Obiloviny a luštěny

Mezi další důležité potraviny se zahřívacím účinkem se řadí obiloviny a luštěniny. Jestliže začnete nový den vydatnou ovesnou kaší, udržíte si déle příjemný tepelný komfort. Totéž platí rovněž pro konzumaci luštěnin (hrách, čočka, fazole, cizrna apod.).

  1. Banány

Pravděpodobně nejznámějším druhem ovoce se zahřívacím efektem jsou banány. Také ony totiž dokážou regulovat tělesnou teplotu, za což vděčí mimo jiné obsahu hořčíku a vitamínu B. Jejich konzumací si navíc dopřejete dávku energie.

  1. Voda

Možná vás to překvapí, ale jestliže se vám nedaří zahřát, měli byste pít dostatek čisté vody. V chladnějším počasí totiž obecně klesá pocit žízně, ačkoliv právě tekutiny jsou stěžejní pro regulaci tělesné teploty.

 

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí a zkušeností a veřejně dostupných informačních zdrojů.