Se zázvorem, blízkým příbuzným kurkumy, už jsme se v posledních letech stihli nejen seznámit, ale také ho zařadit do jídelníčku vzhledem k jeho pozitivnímu vlivu na lidské zdraví. Dejme stejnou šanci i kurkumě, protože zdravotní benefity vyplývající z její konzumace jsou se zázvorem přinejmenším srovnatelné.
Mnozí z nás se setkali s kurkumou až ve formě prášku, ale málokdo přemýšlel nad tím, kde se vlastně vzala a jak nenamletá kurkuma ve skutečnosti vypadá. Toto koření není v našich kuchyních zatím příliš rozšířeno, ale my už víme, že neprávem. A navíc doporučujeme její expanzi nejen do kuchyní, ale i domácích lékárniček.
Využití nejen v kuchyni
Kurkuma je hojně využívána zejména v indické nebo thajské kuchyni. Jedná se o kořen kurkumovníku dlouhého, který je nutné nejprve uvařit, usušit a teprve potom namlít. Její hlavní složkou je kurkumin, který je nositelem nejen typické žluté barvy koření, ale především zdrojem mnoha minerálů a vitamínů. Toho je po mnoho staletí využíváno v tradiční čínské medicíně nebo v ajurvédě, poslední dobou si jejích pozitivních účinků všímá i západní medicína.
Účinný antioxidant
Největším přínosem kurkumy pro naše zdraví jsou její protizánětlivé a antioxidační účinky, což oceníme zejména v době chřipkových a koronavirových epidemií. Podporuje také funkci mozku, jater nebo pohybového aparátu a kardiovaskulárního systému a má pozitivní vliv na dýchací systém i na duševní rovnováhu.
Dobrou zprávou je, že kurkuma je v našich končinách velmi snadno dostupná. Její využití v kuchyni skýtá mnoho možností, záleží na vaší fantazii. Pro svou typickou a intenzivní chuť je velmi oblíbená jako dochucovadlo, a to především v asijských jídlech, tvoří například nedílnou součást směsi koření známé jako kari. V poslední době není v některých supermarketech problém sehnat také kurkumu čerstvou, která se skvěle hodí pro přípravu čaje nebo do různých omáček a k masu.
Zlaté mléko na podporu imunity
Pokud jste ještě neochutnali tzv. zlaté mléko, je nejvyšší čas to napravit. Pravidelné pití tohoto exotického nápoje nabitého vitamíny a antioxidanty je ideální cesta k podpoře imunity. Jeho příprava je nesmírně jednoduchá a výsledek efektivní – stačí smíchat horké živočišné nebo rostlinné mléko s medem, špetkou kurkumy, pepře, skořice a sušeného zázvoru a zázračný nápoj je hotov. Dobrou chuť!
Při tvorbě článku jsem využila svých vlastních znalostí, zkušeností a veřejně dostupných informačních zdrojů.