Ačkoliv se brusinky v lesním porostu červenají, stydět se rozhodně nemají za co. Právě naopak, rubínově červené bobulky jsou sice poněkud natrpklé, avšak lidskému zdraví velice svědčí. A rozumět si s nimi budou nejen ženy náchylné k zánětu močových cest, brusinky toho umí ještě mnohem víc!

Co obsahují brusinky

Červené bobule tvoří takřka z 90 % voda. Následují sacharidy a vláknina. Kromě toho je v nich zastoupena řada cenných mikroživin. Z vitamínů hlavně vitamíny C a E, z minerálních látek vápník, železo, draslík a mangan. Kromě toho představují brusinky zajímavý zdroj flavonoidů, které patří mezi významné antioxidanty.

Pokud chcete využít léčivé vlastnosti brusinek na maximum, sáhněte po celých čerstvých bobulích (tedy včetně slupky), právě v tomto případě je koncentrace zdraví prospěšných látek nejvyšší.

Hlavní zdravotní benefity brusinek

Většina z nás si vybaví brusinky v souvislosti s léčbou zánětu močových cest, ale léčivé vlastnosti drobných červených bobulí z lesů jsou rozmanitější.

1. Prevence infekce močových cest

Brusinky mají zajímavé antibakteriální vlastnosti, kdy předchází tomu, aby se bakterie uchytily na sliznici v močových cestách. Pravidelná konzumace plodů proto přispívá k ochraně před opakujícími se záněty močových cest.

2. Posílení imunity

V brusinkách jsou obsaženy rostlinné sloučeniny, které náleží mezi přírodní antioxidanty. To znamená, že na sebe dokážou vázat volné radikály, které neutralizují, čímž chrání buňky těla před oxidativním stresem. Tento proces je důležitý mimo jiné pro správné fungování imunitního systému.

3. Pro zdravý žaludek a střeva

Některé studie uvádí, že složení brusinek eliminuje rozvoj bakterií, které jsou ze značné části zodpovědné za vznik žaludečních a střevních vředů, navíc napomáhají udržovat zdravý střevní mikrobiom. Proto představují brusinky zajímavou prevenci vzniku chronického zánětu, stejně jako rakoviny žaludku, respektive celého gastrointestinálního traktu.

4. Péče o ústní dutinu

Konzumace brusinek dokáže předcházet dokonce i zánětu dásní a může být zajímavou prevencí paradentózy. Antibakteriální vlastnosti bobulí totiž zamezují ulpívání bakterií zodpovědných za některé potíže s dásněmi. Kromě toho potlačují také vznik zubního plaku, který může způsobit zubní kaz.

5. Pro zdravé srdce

Podle dalších studií vede pravidelná konzumace brusinek ke snížení krevního tlaku a regulaci hladiny cholesterolu v krvi. Proto se zdá, že mohou být brusinky prospěšné pro srdce, potažmo celý kardiovaskulární systém.

6. Balzám pro pokožku

V brusinkách obsažené látky mají pozitivní vliv na lidskou pokožku, kterou chrání před škodlivými vlivy a udržují ji v dobré kondici. Složení brusinek přispívá i k ochraně proti degradaci kolagenu v pokožce, čímž zlepšuje její pružnost a pevnost.

7. Péče o oči

V brusinkách jsou zastoupena rostlinná barviva označovaná jako karotenoidy. Ta se mohou v lidském těle přeměnit na vitamín A, který je velmi důležitý pro udržení zdravých očí a zraku.

 

Zdroje inspirace: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-cranberries, https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-cranberries, https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-cranberries