Dýně jsou velmi zdravou a zároveň oblíbenou podzimní plodinou, která nabízí široké spektrum využití, a to jak v kulinářství, tak i například jako typická a roztomilá dekorace. Jsou nabité mnoha vitamíny, chutnají naprosto skvěle a při správném uskladnění vám vydrží čerstvé až do konce jarních měsíců. Níže jsme si proto pro vás připravili domácí příručku pro sezónu dýní a několik skvělých způsobů, jak je zužitkovat.
Sklizeň a skladování dýní
Sklizeň dýní probíhá zpravidla od začátku října (někdy také konce srpna) až do prvních ranních mrazů, které by je mohly poškodit. Že jsou plody zralé, poznáte podle slupky, která by měla být tvrdá, matná a v závislosti na odrůdě od světle žluté až tmavě oranžové barvy. Aby vám dýně vydržely co nejdéle čerstvé, ponechte jim během sklízení alespoň pěticentimetrové stopky – dbejte také na to, aby se stopka neulomila, protože v takovém případě může začít dříve hnít.
Ještě než uskladníte plody, měli byste je správně očistit. Zejména se pokuste odstranit veškeré nánosy hlíny a nechte dýně několik dní proschnout na teplém místě ve vaší domácnosti nebo venku na sluníčku (nikoliv však na trávě nebo hlíně). Tímto způsobem je zbavíte veškeré vlhkosti, díky čemuž vydrží mnohem déle čerstvé. Jakmile budou dostatečně proschlé, přendejte je do tmavé chladné místnosti a zajistěte, aby se jednotlivé plody vzájemně nedotýkaly.
Zdravotní přínosy dýně
Dýně byste měli přidat do svého jídelníčku nejen pro jejich jedinečnou chuť, ale také nespočet zdravotních přínosů, které nabízí. Obsahují totiž řadu prospěšných látek, jako jsou zejména vitamíny C, D, E a skupiny B, betakaroten, draslík a další minerální látky, které prospívají lidskému tělu. Tyto plody jsou také bohaté na vlákninu, díky které skvěle podporují trávení a dodávají tělu energii, čímž jsou ideální pomocníci při redukci hmotnosti. Mnoho testů dokonce potvrdilo, že dýně snižují hladinu glukózu v krvi a chrání tak před vznikem cukrovky.
Dalším přínosem dýně je také její obsah karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamín A a podporuje zdraví očí a luteinu, který pomáhá předcházet šedému zákalu. Díky dalším obsaženým vitamínům pak také posiluje obranyschopnost imunitního systému, omlazuje pleť a dokonce snižuje riziko rakoviny.
Využití dýně
Dýni lze zpracovat na mnoho způsobů, a to včetně těch sladkých (například ve formě moučníků, bábovek, koláčků a připravit si z ní můžete také lahodné lívanečky). Mezi její nejoblíbenější způsoby přípravy však patří podzimní polévka, která vás výborně zasytí, a pokud ji podáváte teplou, tak také zahřeje. Dalším známým způsobem, jak dýni využít, jsou také kompoty a džemy.
Samozřejmě nemůžeme zapomenout zmínit také využití dýně jako haloweenské dekorace, kterou si Češi v poslední letech velmi oblíbili. Stačí shora odříznout její vrchol, vydlabat z ní veškerý obsah, a poté z boku fixem nakreslit obličej. Ten opět vyřízněte, dovnitř vložte svíčku a následně ji opět zaklopte – skvělá dekorace na terasu nebo za okno je hotová!
Při tvorbě článku autorka využila svých vědomostí, zkušeností a veřejně dostupných informačních zdrojů.
Jana Brandtlová
Jsme redakce portálu Tvojemísto.cz. Milujeme osobní rozvoj i nejrůznější témata, která nás životem provází. Své náměty nám pište na náš redakční email.