Už jste vyzkoušeli uvařit džemy z dýně? Proč si letošní rok plný změn nedopřát i nějakou tu novinku v oblasti vaření. Máme pro vás hned dva jednoduché a chutné recepty. Dýňová sezóna se blíží.

Proč zrovna dýně?

Dýně je zdravou, oblíbenou podzimní ingrediencí. Je velmi výživná a navíc i nízkokalorická, což jistě ocení všichni příznivci odlehčené kuchyně. Využití najde, jak je vidno, ve slané i sladké kuchyni.Pro získání co nejvíce zdravotních výhod z dýně byste ji však měli konzumovat především jako zeleninu, ne v dezertech. Přesto nic nebrání tomu, abyste letos zkusili právě naše džemy z dýně.

Nejen kvůli betakarotenu

Dýně je zdravé ovoce kvůli vysokému obsahu mikroživin, vlákniny a naopak nízkému obsahu sacharidů. Dýně nám dodá pořádnou dávku betakarotenu, který je částečně přeměněn na vitamín A. Právě vitamín A je důležitý pro posilování střevní výstelky a pomáhá tak tělu v boji proti infekcím nejrůznějšího druhu. Ale to není zdaleka všechno.

Obsažený vitamín A pomáhá také sítnici absorbovat světlo a udržovat ostrý zrak i za horších světelných podmínek. Stará se i o to, aby fungoval správně reprodukční systém. Je důležitý pro mnoho orgánů, které tak drží v dobré kondici.

Džem z pečené dýně s muškátovým oříškem

Co budete potřebovat:

  • 1 kg upečené dýně
  • šťávu z 1 citronu
  • kůru z 1 citronu
  • 2 g muškátového oříšku
  • Želírovací cukr 2:1 Labeta

Postup:

Dýni oloupeme, zbavíme jadérek a pokrájíme na menší kousky. Pečeme v troubě na pečicím papíru do zlatova (v horkovzdušné troubě na 170° C, v elektrické na 180° C). Upečenou dýni rozmixujeme, přidáme najemno nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, muškátový oříšek, Želírovací cukr 2:1 Labeta a vše důkladně promícháme. Směs za stálého míchaní přivedeme k varu. Vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

Dýňový džem se skořicí

Co budete potřebovat:

  • 1 kg dýně
  • skořicový cukr
  • želírovací cukr
  • citronovou šťávu podle chuti

Postup:

Dýni oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme na menší kousky, které povaříme ve vodě několik minut do změknutí. Rozvařené kousky dýně rozmixujeme, přidáme skořicový cukr, želírovací cukr a citronovou šťávu podle chuti.

Směs důkladně promícháme a za stálého míchaní přivedeme k varu. Vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

Máte nějaké osobní tipy? Sem s nimi! 🙂