Milujete meruňky? Co si z nich letos udělat džemy, které ozvláštní váš jídelníček a potěší jazýčky celé vaší rodiny. Máme pro vás hned dva recepty.

Meruňkový džem s levandulí

Co potřebujete:

1 kg meruněk
1 balení Třtinového želírovacího cukru 3:1 Labeta
kůru a šťávu z 1-2 citronů nebo kyselinu citrónovou
dle chuti lístky citrónové verbeny
levandulové květy

Postup:

Vypeckované, na čtvrtky pokrájené meruňky dáme do vhodného hrnce na přípravu džemu a smícháme s třtinovým želírovacím cukrem. Přivedeme k varu. Necháme lehce probublávat, aby se některé kousky rozvařily. Kdo chce, může ovoce rozmixovat.

Pro zvýraznění a vyladění chuti přidáme citrónovou šťávu nebo kyselinu citrónovou, což zároveň podpoří i samotné želírování. Jakmile má džem požadovanou hustotu, přidáme volitelně nasekané lístky citrónové verbeny, případně i nastrouhanou citronovou kůru a sušené květy levandule. Horké plníme do dobře vymytých sklenic, které ideálně nahřejeme na 100° v troubě. Horký džem plněný do horkých sklenic, už dále nezavařujeme, naplněné skleničky případně ještě vložíme zpět do trouby, se zbytkovým teplem po nahřívání sklenic.

džem
Džem, Depostiphotos.com

Meruňkový džem s mandlemi a skořicí

Co potřebujete:

1 kg meruněk
skořicový cukr
pokrájené loupané mandle dle chuti
želírovací cukr 2:1 Labeta (balení 500 g)

Postup:

Meruňky očistíme, vypeckujeme a rozemeleme nebo rozmixujeme. Přidáme skořicový cukr, pokrájené mandle, Želírovací cukr 2:1 a vše důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.

Náš tip: Nejlépe se krájí mandle, které výrobce předem nakrájel na plátky. Pozor! Meruňkové džemy se velmi rády připalují a často dají zabrat i zkušeným kuchařkám – doporučujeme proto kvalitní hrnec, mírný plamen a nepolevovat v míchání po celou dobu vaření.

Dejte vědět, jak se povedly! 🙂