Máte náladu experimentovat? Pak máme pro vás nový recept na sedmikráskový sirup. Určitě vám zachutná. Navíc sedmikrásky jsou zdravé a léčivé. Můžete si dát klidně i čerstvé, a to až 15 květů za den.

Něco málo o sedmikrásce

Kdy kvete

Sedmikráska roste a kvete téměř po celý rok, na jaře se její hlavičky objevují velmi brzy – vyskytuje se již od začátku března. Je možné ji sbírat prakticky celý rok. I proto se suší spíše výjimečně.

Co sbíráme

Nejvíce ale kvete od dubna do srpna, kdy je také nejvhodnější čas na sběr květů a listů. Sedmikrásky ale sbírejte, až když jsou květy plně otevřené. Největší sílu má rostlina mezi 12.-13. hodinou.

Sbírá se i kořen

Na podzim (a velmi brzy na jaře) můžete sbírat i kořen (ze kterého se dělá odvar, který má stejné účinky jako květy a listy).

Recept na sirup ze sedmikrásky

Na cca 600 ml sirupu potřebujete:

500 sedmikráskových květů
750–1000 ml převařené horké vody
400–800 g cukru
1 citrón (chemicky neošetřený nebo omytý octovou vodou)
1 vrchovatou lžičku kyseliny citrónové

Postup:

Sedmikrásky (jen květy bez stonků) jen lehce propláchněte, ať je zbavíte případných broučků. Vložte je do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijte převařenou horkou vodou. Přidejte na plátky nakrájený citrón, pokud máte v BIO kvalitě, můžete ho nechat i s kůrou (což ale trošku zvedne hořkost, kterou eliminujete právě oloupáním kůry). Takto nechte sedmikrásky 24 hodin louhovat. Druhý den vodu ze sedmikrásek sceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko, ale poslouží i hustý cedník, přidejte cukr a kyselinu citrónovou a vařte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout. Poté můžete plnit do čistých a vyvařených láhví, které následně pro zakonzervování otočte na 10 minut dnem vzhůru. Sedmikráskový sirup lze použít klasicky do vody jako „šťáva“ anebo jej používat na slazení, či si s ním polít třeba zmrzlinu, lívance, palačinky a podobně.

Náš tip:

U konzervování dbejte vždy na čistotu sklenic. Víčka se mohou pro bezpečnější konzervaci uvnitř potřít čistým alkoholem. Pokud máte chemicky ošetřený citrón a chcete jej použít i s kůrou, nejprve ho vložte na čtvrt hodinky do vody s octem.

Pozor! Čím více dáte vody, tím déle se sirup bude svařovat, ale květy musí být zcela ponořeny

Cukr: množství cukru záleží zcela na vaší chuti. Nad 600 g už bude u sirupu ale převládat chuť cukru, sedmikrásky moc výraznou chuť nemají, tak ať ji nepřebijete. Část cukru můžete nahradit BIO třtinovým želírovacím cukrem, sirup pak bude hustější.