Máte náladu experimentovat? Pak máme pro vás nový recept na sedmikráskový sirup. Určitě vám zachutná. Navíc sedmikrásky jsou zdravé a léčivé. Můžete si dát klidně i čerstvé, a to až 15 květů za den.
Něco málo o sedmikrásce
Kdy kvete
Sedmikráska roste a kvete téměř po celý rok, na jaře se její hlavičky objevují velmi brzy – vyskytuje se již od začátku března. Je možné ji sbírat prakticky celý rok. I proto se suší spíše výjimečně.
Co sbíráme
Nejvíce ale kvete od dubna do srpna, kdy je také nejvhodnější čas na sběr květů a listů. Sedmikrásky ale sbírejte, až když jsou květy plně otevřené. Největší sílu má rostlina mezi 12.-13. hodinou.
Sbírá se i kořen
Na podzim (a velmi brzy na jaře) můžete sbírat i kořen (ze kterého se dělá odvar, který má stejné účinky jako květy a listy).
Recept na sirup ze sedmikrásky
Na cca 600 ml sirupu potřebujete:
500 sedmikráskových květů
750–1000 ml převařené horké vody
400–800 g cukru
1 citrón (chemicky neošetřený nebo omytý octovou vodou)
1 vrchovatou lžičku kyseliny citrónové
Postup:
Sedmikrásky (jen květy bez stonků) jen lehce propláchněte, ať je zbavíte případných broučků. Vložte je do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijte převařenou horkou vodou. Přidejte na plátky nakrájený citrón, pokud máte v BIO kvalitě, můžete ho nechat i s kůrou (což ale trošku zvedne hořkost, kterou eliminujete právě oloupáním kůry). Takto nechte sedmikrásky 24 hodin louhovat. Druhý den vodu ze sedmikrásek sceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko, ale poslouží i hustý cedník, přidejte cukr a kyselinu citrónovou a vařte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout. Poté můžete plnit do čistých a vyvařených láhví, které následně pro zakonzervování otočte na 10 minut dnem vzhůru. Sedmikráskový sirup lze použít klasicky do vody jako „šťáva“ anebo jej používat na slazení, či si s ním polít třeba zmrzlinu, lívance, palačinky a podobně.
Náš tip:
U konzervování dbejte vždy na čistotu sklenic. Víčka se mohou pro bezpečnější konzervaci uvnitř potřít čistým alkoholem. Pokud máte chemicky ošetřený citrón a chcete jej použít i s kůrou, nejprve ho vložte na čtvrt hodinky do vody s octem.
Pozor! Čím více dáte vody, tím déle se sirup bude svařovat, ale květy musí být zcela ponořeny
Cukr: množství cukru záleží zcela na vaší chuti. Nad 600 g už bude u sirupu ale převládat chuť cukru, sedmikrásky moc výraznou chuť nemají, tak ať ji nepřebijete. Část cukru můžete nahradit BIO třtinovým želírovacím cukrem, sirup pak bude hustější.
MilanLouda
Jsme redakce portálu Tvojemísto.cz. Milujeme osobní rozvoj i nejrůznější témata, která nás životem provází. Své náměty nám pište na náš redakční email.