Zklidňující účinky nejsou tím jediným, co může levandule nabídnout, vyhledávaná je také pro léčbu bolestí nebo jako přísada do kuchyně. Stejně tak ji ocení lidé s migrénami nebo ekzémy, čím dalším levandule překvapí?

Blahodárné účinky levandule

Díky tomu, že levandule pozitivně působí na nervový systém, dochází k celkovému zklidnění i odbourání stresu. Jedná se dokonce o jednu z nejoblíbenějších relaxačních bylinek, s níž se můžete setkat i během masáží nebo meditací, a to ve formě vonných olejů či tyčinek. Stejně tak je ale levandule díky své intenzivní vůni schopna uvolňovat dýchací cesty, zmírňovat příznaky astmatu a pomocnou ruku podá i v souvislosti s kašlem.

Nejen, že tento fialový zázrak dokáže zregenerovat mysl, je tomu tak i u svalů, které pomůže uvolnit a zmírnit jejich napětí. Vyhledat můžete levanduli také v případě, kdy vás trápí bolesti hlavy, na které opět pozitivně působí éterické oleje, které bylinka obsahuje. V neposlední řadě levandule pomáhá při léčbě kožních problémů typu akné či ekzémy.

Levandulová relaxační koupel

Přichystat si odpočinkovou koupel během několika málo minut je možné využitím buď několika kapek esenciálního levandulového oleje, anebo přidáním sušené levandule. Koupel si můžete dopřát jako odměnu za náročný den, jako pomocníka pro uvolnění svalů nebo si zkrátka touto formou zarelaxujte. Levandulová koupel díky smyslné vůni taktéž přispívá k harmonizaci mysli a blahodárné účinky se projeví i na podrážděné pokožce nebo na kůži postižené ekzémem či jinými kožními nemocemi.

S oblibou se setkávají i levandulové soli do koupele, které si stejně tak můžete připravit doma.

Jak na to? Pro dosažení co nejintenzivnější vůně a očekávaných výsledků smíchejte přibližně 1 šálek hrubé mořské soli s 10 kapkami levandulového esenciálního oleje a přimíchejte také sušené kvítky levandule. Koupelovou směs skladujte v uzavíratelné nádobě a před koupelí si libovolné množství jednoduše nasypejte do teplé vody. Ideální doba relaxační koupele je kolem 20 minut, ale ne více jak jednou týdně.

Osvěžení i harmonizace pomocí limonády

Skvělým způsobem, jak svému tělu dopřát opěvované levandulové účinky, je konzumací domácí limonády. Ta organismus nejen příjemně osvěží, ještě navíc se zaslouží o podporu trávení, kdy mimo jiné snižuje plynatost. Navíc se jedná o originální nápoj, který se senzačně hodí ke grilování, odpolední svačině nebo zkrátka jen tak. Jestliže se obáváte, že vám levandulová limonáda nebude chutnat, zkuste přidat několik snítek bylinky do citronády nebo jakékoliv jiné domácí limonády.

Samozřejmě, čím více levandule bude nápoj obsahovat, tím silnější vliv na lidské tělo bude mít. Stejně, jako spánek zlepšuje pytlíček levandule umístěný blízko postele, je tomu tak i u levandulové limonády. Pokud si ji dopřejete zhruba dvě hodiny před ulehnutím, mělo by dojít k uvolnění celého těla a snazšímu usnutí. Jedním z nejzákladnějších způsobů, jak si levandulovou limonádu připravit, je umíchat sirup z citronové šťávy, cukru, vody a levandule. V lednici pak sirup vydrží zhruba tři dny, proto je vhodné jej spotřebovat co nejdříve.

 

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí a zkušeností.