Vyhledávaný a velmi vzácný druh houby, pro jejíž sběr jsou speciálně trénovaní psi, případně prasata, si vydobyl místo na jídelním lístku exkluzivních restaurací. Vyplatí se do tohoto gastronomického diamantu investovat, či nikoliv?

Elegán mezi houbami

Označení lanýž se vztahuje k houbě, která roste pod zemí a není ji tak vůbec jednoduché objevit. Pro její sběr jsou tak speciálně trénovaní psi, případně prasata, které vábí charakteristická vůně. Ucítit ji jsou schopni na vzdálenost zhruba 20 metrů. V Itálii, kde je tradice sběru lanýžů velmi bohatá, existuje dokonce speciálně vyšlechtěné psí plemeno „italský vodní pes“, které odmala páníčci učí v lese vyhledávat tu vůbec nejluxusnější houbu světa, lanýž. V České republice je však sběr lanýžů zakázán, a to pod pokutou až několika desítek tisíc.

Obecně se lanýže dělí na tři skupiny:

  • černé letní
  • bílé
  • černé zimní

Nejdražší a zároveň nejvíce aromatické jsou bíle lanýže, kdy za jeden kilogram zaplatíte zhruba 75 000 Kč. Nicméně ani v případě černých variant se nejedná o levnou záležitost, nejčastěji se cena pohybuje kolem 7 000 Kč za jeden kilogram. Výslednou cenu utváří mimo jiné i velikost nalezeného lanýže.

Jak chutná lanýž a kde si jej dopřát?

Popis chuti lanýže se mezi strávníky dost různí, obvykle se však shodují na tom, že je cítit výrazná zemitá chuť, kterou doplňuje štiplavé aroma. Nejdražší varianta, bílé lanýže, má jemnější chuť s náznakem česneku. Jestliže jste zatoužili ochutnat lanýže, můžete si je objednat z některého českého e-shopu, které nabízí buď čerstvé lanýže, anebo různé lanýžové produkty. Vyhledávané je například máslo, sůl, omáčka, ale také těstoviny nebo med. Stejně tak pokrmy s lanýži servíruje několik restaurací na území České republiky, cenovka se tu však dokáže vyšplhat opravdu vysoko. Jedním z nejoblíbenějších pokrmů jsou kvalitní italské těstoviny ozdobené hoblinami lanýže.

Zajímavosti o nejdražší houbě na světě

Nejvzácnější bíle lanýže se ukrývají zejména v lesech severní Itálie, kdy nejintenzivnější vůni slibují v průběhu října a listopadu. Pokud jste si čerstvý lanýž zakoupili, skladujte jej před použitím v chladu a uvnitř vzduchotěsné nádoby, díky které dojde k udržení kvality. Čím rychleji však houbu zužitkujete, tím lépe.

Mnoho lidí jako první napadá otázka: „Proč jsou lanýže tak drahé?“ Hlavní vliv na vysokou cenu má jejich malý výskyt. Navíc jsou tyto houby velmi náchylné na počasí a obecně je jejich pěstování velmi náročné i nákladné. Přidá-li se k tomu jejich krátká trvanlivost, pak je cena této kulinářské pochoutky pochopitelná. První zmínky o lanýžích pochází již z dob starého Egypta, kdy obyvatelé věřili, že jejich konzumací mohou přijít k věčnému zdraví. A takový francouzský král Ludvík XIV. jich během jednoho dne spořádal klidně i půl kila.

 

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí problematiky.