Nahromadily se vám v garáži již nepoužitelné pneumatiky, kterých se potřebujete zbavit? Do komunálního odpadu ani do lesa, kde se s nimi můžeme často sekat, určitě nepatří. Prozradíme vám, kam je umístit, aby to bylo jak ekologické, tak i finančně nenáročné.

Kam vyhodit nepoužitelné pneumatiky?

Likvidace pneumatik je pro vás jako zákazníka zcela bezplatná. Odevzdat je můžete jednoduše v každém pneuservisu nebo autoservisu, a to bez ohledu na to, kde jste dané pneumatiky zakoupili. Systém zajišťující odvoz a recyklaci pneumatik z výše zmíněných míst se nazývá Eltma. Sama tato společnost má křížem krážem Českou republikou umístěno kolem 3 000 sběrných míst. Již nepoužitelné kousky tak můžete přinést rovnou sem.

Další možností jsou individuální sběrné dvory, u kterých si však musíte předem zjistit, zda si od vás pneumatiky vezmou, protože se na ně žádná povinnost odběru nevztahuje.

Co s pneumatikami rozhodně nedělat?

Obloukem se samozřejmě vyhýbejte černým skládkám, které vznikají nejčastěji v lese. Pneumatiky se totiž rozkládají stovky let a do země se tak dostává spousta toxických látek. Stejně tak se pneumatik nezbavujte ani prostřednictvím komunálního odpadu anebo formou pálení. Ve chvíli, kdy pneumatiky pálíte, do vzduchu opět unikají jedovaté plyny a toxické látky, čímž můžete poškodit nejenom ovzduší, ale i vlastní zdraví.

Jak funguje recyklace pneumatik

Během náročné recyklace se pneumatika rozdělí na několik částí, přičemž je každá na maximum využita. Často se získaný materiál vrací zpět do automobilového průmyslu, aby se z něj vyrobily nové pneumatiky. Stejně tak se mohou zhotovit auto koberečky, nárazníky a další potřebné automobilové části.

Výsledek recyklace se však nevyužívá pouze v automobilovém průmyslu, uplatnění nalezne i v zemědělství, a to jako granulát používající se ke hnojení. Nebo se zužitkuje ve stavebnictví, třeba v podobě příměsi do betonu. Nezvyklé není ani to, že se zpracované pneumatiky použijí pro povrchovou úpravu dětského hřiště anebo sportoviště. Sektorů a funkcí, které ocení správnou recyklaci pneumatik, je nespočet.

Bonusový tip: ekologické pneumatiky

K životnímu prostředí však nemusíte být šetrnější pouze volbou správného druhu recyklace, existují totiž takzvané eko pneumatiky. K jejich výrobě se využívají ekologické materiály, díky kterým je celá výroba daleko energeticky úspornější. Skvělou zprávou je i to, že ekologické pneumatiky déle vydrží a slibují i příznivější spotřebu auta. Tyto pneumatiky poznáte zcela jednoduše, a to podle označení ‚eko‘, které mají v názvu.

Autorka se problematikou dlouhodobě zabývá a při tvorbě článku čerpala ze svých znalostí, zkušeností a veřejně dostupných informačních zdrojů.