Možná okolo nich v obchodě chodíte, možná po nich ze zvědavosti sáhnete, ale pak je vrátíte zpět do regálu. I když se batáty do Evropy dováží více než sto let, spousta lidí se je ještě nedovážila ochutnat. Přestaňte se batátů bát. Lahodné sladké hlízy si zamilujete, co je důležité – s každým soustem posílíte své zdraví.

Barevné variace, všechny chutné a zdravé

Batáty jsou kořenové hlízy rostliny povijnice jedlé a jejich domovinou je Střední Amerika. Existují ve více než 400 druzích odrůd a příroda jim nadělila krásné barvy. Kromě notoricky známé oranžové, jsou to ještě fialová, bílá, červená nebo žlutá. Jsou proto jednou z oblíbených pochutin u lidí, kteří si hrají s barevností na talíři. U nás v největší míře najdete v obchodech oranžové batáty, když budete pátrat, jistě najdete i jiné barvy. Co se týče druhu, jsou příbuzné s bramborami, chuť je diametrálně odlišná. Batáty jsou sladší a jemnější. O všech platí, že jsou bohaté na vitamíny, vlákninu a další cenné látky.

Cenné látky v batátech: jezte je ve slupce

Hlízy povijnice jsou v první řadě důležitým zdrojem nerozpustné vlákniny. Ta se vyskytuje ve slupce, neochuzujte se o ni. Je jedno, jestli si je upravíte pečením nebo vařením, nikdy slupku neloupejte. Vláknina vám pomůže zlepšit trávení, je skvělá v boji proti hemeroidům. Je také dobré si batáty dopřát, když vás sužuje zácpa. Lepší je hlízy péct, protože při procesu pečení se uvolňují škroby a cukry a díky tomu snáze do těla dostanete betakaroten. Ten funguje jako významný antioxidant – chrání organismus před působením volných radikálů, má dobrý vliv i na pokožku a zlepšuje zrak.

Pro optimální krevní tlak i hladinu cukru

Další cennou látkou je kyselina chlorogenová. Její působení v organismu pomáhá udržovat optimální krevní tlak a přispívá k přirozené regeneraci organismu. V batátech se nachází i kyselina kávová. Jejím úkolem je stabilizovat hladinu cukru v krvi, která by se měla u dospělého člověka držet v rozmezí 3,9 – 5,9 mmol/l na lačno.

S batáty za zdravějším srdcem a lepší náladou

Významný je výskyt vitamínu B6, který patří mezi pro tělo nejdůležitější vitamíny vůbec. Pomáhá totiž hned při několika důležitých funkcích, jako: vytváření bílkovin, tvorba hemoglobinu, regulace hladiny cukru v krvi. Pomáhá při stavech úzkosti a depresích. A s každým soustem do těla dostanete ještě draslík. Ten potřebujete pro správnou funkci nervového systému a je extrémně důležitý pro správnou funkci srdce.

Batáty v kuchyni: jednoduše a chutně

Není nad čím váhat, příště, až narazíte v obchodě na batáty, hoďte si jich pár do košíku. Receptů na jejich zpracování je hodně. Jestli se při vaření držíte hesla v jednoduchosti je krása a chuť, bude se vám líbit tento 2v1 recept s batáty:

Pečená batátová kolečka a pomazánka

2 větší batáty pokrájejte asi na 0,5 cm silná kolečka. Pokrájejte i 2 mrkve, celer a červenou řepu – můžete přidat jakoukoliv zeleninu, která vám chutná.  Kousky zeleniny osolte a opepřete. Do pekáčku dejte několik kapek olivového oleje, naskládejte zeleninu, 2 snítky rozmarýnu (případně i jiné bylinky) přikryjte alobalem a pečte na 200 °C asi 20 minut, dokud nemají batáty zlatavou barvu. Servírujte samostatně, hodí se i jako příloha k pečenému masu. Pokud vám zelenina zbude, rozmixujte ji a druhý den si pochutnáte na výborné pomazánce. Nejvíce si ji vychutnáte na celozrnném pečivu. Na delikatesu ji povýší trocha zakysané smetany s bylinkami jako ozdoba.

Tak kdy si na batátech pochutnáte vy?

Autorka se tématem dlouhodobě zabývá a čerpá ze svých zkušeností.