Přestože se durianu přezdívá král ovoce, v některých zemích vás s ním nepustí do hotelu ani do městské hromadné dopravy. Typické je toto asijské exotické ovoce totiž nejen svou velikostí, ale i nepříjemným zápachem, který většinu lidí od jeho konzumace odradí. Což je velká škoda, protože durian obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. O jakých konkrétních benefitech je řeč?

Původ a charakteristika durianu

Za domov jednoho z nejobávanějších ovocí na světě jsou považované asijské země, zejména Indonésie, Malajsie a Filipíny, odkud se durian exportuje do celého světa. Jedná se o plody tropických slézovitých stromů, které připomínají pukavou tobolku kaštanu, která však běžně váží kolem 5 kilogramů. Většina populace však durian pozná zejména podle netradičního aromatu, který se dá přirovnat k sýru Limburger, případně ke shnilé cibuli či česneku.

Zápach je natolik intenzivní, že existují místa, na která je přísně zakázáno vstoupit, má-li dotyčný durian s sebou. Po odstranění tvrdé slupky je plod tvořen dužinou, která konzistencí připomíná pudink, a několika semeny.

Zdravotní benefity krále ovoce

V prvé řadě se jedná o jedno z nejvýživnějších ovocí na světě, které je bohaté na vysoké množství antioxidantů. Ve složení durianu se nachází spousta minerálních látek, jako je draslík, měď, hořčík či niacin. Společně s vitaminy a obsaženou vlákninou z durianu činí účinného pomocníka v boji proti různým nemocem. Je například prokázáno, že konzumace durianu snižuje riziko rakoviny, protože dochází k neutralizaci volných radikálů. Dále je také toto exotické ovoce schopné snižovat hladinu cukru v krvi, bojovat s infekcí v těle anebo předcházet onemocněním srdce.

Nikdy by se durian neměl konzumovat současně s alkoholem, jinak by se u konzumenta mohly projevit příznaky, jako je nevolnost, zvracení, a především durian způsobuje zvýšenou hladinu alkoholu v krvi.

Gastronomické využití durianu

Využití durianu je poměrně rozsáhlé, někteří jej konzumují samotný, jiní ho přimíchávají k lepkavé rýži. Populární je, zejména mezi obyvateli Asie, durianová zmrzlina, která se prodává i ve vybraných asijských obchodech v České republice. Stejně tak se velmi často durian připravuje ve formě pyré, které se společně s medem přidává do jogurtu a vykouzlí tak výživnou svačinu. Typická japonská sladkost, kterou je mochi, se taktéž prodává s příchutí durianu neboli krále všech ovocí.

Nezvyklá není ani konzumace sušeného durianu či durianových limonád. Nejčastěji se k durianu přistupuje jako k ovoci, existují však i takové recepty, kdy se dusí a podává se k masům s rýží jako zeleninová příloha. Kromě krémové dužiny je možné zužitkovat i obsažená semena, a to tak, že se opraží, podobně jako kaštany.

Ačkoliv aroma durianu patří k těm nejhorším ovocným zápachům na světě, chuť je přirovnávaná k vanilce s mandlemi.

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí problematiky.