Leckterý rodič si jistě čas od času posteskne nad tím, že vlastně žádná příručka na výchovu potomků neexistuje. Vše stojí jen na vlastních úvahách. Častým přáním každého rodiče je to, aby z té roztomilé holčičky nebo chlapečka jednou vyrostl skutečně dobrý člověk. Jak toho ale docílit, když žádné manuály nejsou k mání? Měli byste na to jít pocitově, nebo podle rad odborníků? A co když se výchova naprosto zvrhne v něco nezvladatelného? Tyto i jiné otázky si pojďme nyní zodpovědět.

Když vám dítě „přeroste přes hlavu“

Druh výchovy se odvíjí v první řadě podle toho, v jakém prostředí rodiče dítěte vyrůstali. Ať chcete nebo ne, tyto prožitky ovlivní vaše chování vůči vlastním potomkům. Pozor tedy na to, abyste neuplatňovali nepřiměřenou přísnost, nebo naopak bezmeznou benevolenci. Ani jeden z těchto extrémů není pro dítě přínosný a spíš nadělá víc škody než užitku. Hranice jsou ale potřeba. Pakliže nestanovíte již v počátku jisté mantinely, ratolest vám snadno „přeroste přes hlavu“. Projevy tohoto stavu jsou více méně známé. Jedná se o bezdůvodné vztekání a odmlouvání.

Naučte se pracovat s vlastními pocity a eliminujte fyzické tresty

Možná si teď řeknete, že poplácání na zadek a skutečně hlasité okřiknutí to může spravit, opak je ale pravdou. Veškerý vztek, který vypustíte vůči dítěti, se vždy obrátí proti vám. Potomek může toto počínání totiž zhodnotit tak, že vztekání je vlastně normální. Naučte se tedy nejprve pracovat sami se sebou. Jakmile se začnete ovládat a omezíte fyzické tresty, může záhy dojít k zázračné proměně projevů vašich dětí. Vaše zklidnění bude zároveň i jejich. Jak to ale dokázat, když dcera neustále odmlouvá, neuklízí a nic na ni neplatí? A syn ustavičně trucuje v nákupním centru, vyžaduje pozornost a odmítá jíst? Pomoci mohou třeba kurzy! Navedou vás na tu správnou cestu.

Kurzem k lepšímu rodičovství?

Nemusíte se stydět, jestliže se obrátíte na odborníky. Tohle rozhodnutí není nijak ponižující a neznamená, že v rodičovství nějak selháváte. Jen potřebujete tak trochu „nakopnout“. Ti, co nakonec absolvují kurz pro rodiče vzdorujících a vztekajících se dětí, jsou naopak velice odvážní a skutečně milující. Chtějí se naučit svým potomkům lépe naslouchat a efektivněji reagovat na jejich nepřiměřené chování. Několik rad uvedených do praxe vytvoří z vaší domácnosti idylické místo plné porozumění a otevřené komunikace. Již nebudete muset vysílat negativní energie v podobě vlastního hněvu. Uleví se nejen vám, ale i celé rodině. Vztahy se utuží a bude vám opět o něco veseleji.

Krůček po krůčku k pochopení dětské duše

Sami jste byli kdysi dávno dětmi, ale už je to tak dlouhá doba, že jste na tento fakt zapomněli. Třeba si dokážete vybavit jisté momentky se svými rodiči i to, jak jste neustále v pubertě odmlouvali. Také jste měli zkrátka „své dny“. Dětská duše je plná tajů, které je potřeba objevit, aby došlo k pochopení matky či otce. Zkuste v sobě probudit vnitřní dítě a neoddělujte striktně svět dospěláků a těch nejmenších. Přibližujte se krůček po krůčků ke svým potomkům. Mluvte s nimi víc než kdy předtím, naslouchejte jejich trápením, radostem i snům. Stanovte si pravidla, ale zoufale je nevynucujte. Snažte se pochopit, co vede vaše dítko k tomu, že onu věc nebo činnost odmítá. Otevřená srdce umí čarovat i v mezilidských vztazích, v tom vám kurz může napovědět, ale vy musíte proces zrealizovat.

Autorka se tématu dlouhodobě věnuje a čerpá ze svých zkušeností.