Na rohlík s máslem, do buchty, na cukroví nebo prostě jen tak na lžičku jako první pomoc, když vás přepadne chuť na něco výjimečně dobrého. Jak máte nejradši džem vy? Ale víte, co jíte? Není totiž džem jako džem a ani ten po domácku vyrobený nemusí být nejlepší volbou. Seznamte se s dokonalostí a uměním výroby pravého džemu.
Historie džemů? Pojí se s medem
Kuchařské knihy definují džem jako rosolovitou hmotu s drobnými kousky ovoce (nebo s celými malými plody). Původ džemu jako takového ovšem nelze vypátrat zcela přesně, protože souvisí s lidskou snahou uchovávat potraviny na zimu, a to se dělo od nepaměti. Dá se říct, že výroba pochutiny podobné džemu sahá do chvíle, kdy hospodyňky po světě poznaly med. Právě ten se používal jako konzervant potravin. Pravda je, že se mnohé domácnosti přeměnily skoro až v alchymistické laboratoře ve chvíli, kdy Evropa objevila cukr.
Byli to Francouzi, má v tom prsty i Napoleon Bonaparte
Slovo džem převzala čeština z anglického „jam“, což v překladu slovesného tvaru znamená vecpat, napěchovat či ucpat. Vynález způsobu uchování ovoce ale Angličanům nenáleží. Prsty v tom mají Francouzi a hlavní podíl sám velký Napoleon Bonaparte. Právě on slíbil velkou finanční odměnu tomu, kdo najde způsob, jak potraviny uchovávat na dlouhou dobu. Potřeboval totiž jídlo pro vojáky, kteří táhli Evropou. Důležitý objev, že když se směs ovoce převaří s cukrem a následně se vzduchotěsně uzavře ve sklenici, učinil Nicolas Appert. Jeho objev poté potvrdil i Louis Pasteur. A jam byl na světě.
Nenechte se napálit: Pozor na obsah cukru a složení ovoce
Nějaký ten džem si dnes dokáže vyrobit kdekdo. Je to ale pracné a málokdo má takovou zásobu vlastního ovoce, že se mu vyplatí domácí pochoutku vyrábět. Snazší je prostě zajít do obchodu a vybrat si. Ovšem, dejte si veliký pozor. Podle pravidel pro evropský trh (Směrnice Rady 2001/113/ES) by měla sklenička obsahovat minimálně 35 % ovoce. Problém je v tom, že mnozí výrobci dávají do džemů dochucovadla, hodně cukru a nežádoucí konzervanty, takže si nepochutnáte na pravém ovoci, ale na umělé směsi čehosi. Vyhodíte peníze za náhražku džemu a vaše chuťové buňky budou jen naštvané.
V ČR máme i speciální 100% džemy
Chcete-li si pochutnat, musíte se zaměřit na kvalitu. Naštěstí i v ČR máme poctivé výrobce, kteří se nenechali zlákat rychlým ziskem a naopak jdou cestou kvality. Skvostnou chutí se pyšní například Džemy Kvasnička. Tradiční český výrobce nabízí džemy s plnou ovocnou chutí, minimem cukru, přesto dokonale sladké. Jejich specialitou jsou džemy bez přidaného cukru s podmanivou přírodní chutí. Jsou jednoznačně nejlepší volbou pro diabetiky, děti, zkrátka pro všechny, kdo chtějí jít zdraví naproti a vyhnout se zbytečné konzumaci cukru. Tyto džemy jsou vyrobeny ze 100 % ovoce, nejsou doslazovány. Koukněte na nabídku džemů bez cukru a ochutnejte jahodovou či borůvkou džemovou fantazii. Nebo si smlsnete na speciálu v podobě mangového džemu?
Jednodruhová klasika s medem nebo cukrem
Další džemy – nyní už ty klasické, jemně sladké a plné kvalitního ovoce, vyrábí bez přidávání zbytečných ingrediencí, jako jsou barviva, aromata, umělé sladidlo nebo jiná ochucovadla. Jsou to buď jednodruhové džemy s nízkým obsahem cukru (minimálně 80 % ovoce jednoho druhu a maximálně 20 % cukru) nebo džemy s medem (opět v poměru min. 80 % ovoce a max. 20 % medu). Vyšší obsah cukru (40 %) uvidíte jen u citrusových džemů, a to proto, že citrusy při zahřátí hořknou. Nabídka ovocných pochoutek potěší milovníky delikates: višňový, malinový, ostružinový, z brusinek, rybízu nebo i pomeranče. Udělejte si radost.
S kousky, celé kuličky i hladké jako samet
Džemy mají podmanivě ovocnou chuť díky tradičnímu a poctivému způsobu výroby a k mání jsou ve 3 variacích. Najdete v nich kousky ovoce, v případě malých plodů (borůvky nebo brusinky) i celé kuličky. Patříte mezi ty, koho kousky ovoce v džemu obtěžují? Zalíbí se vám nabídka s pasírovanými džemy, které jsou hladké jako samet.
Vytvořte si závislost na přírodní sladké dobrotě. A pozor, na www.dzemykvasnicka.cz koupíte kromě lahodných džemů i sirupy.
Džemy Kvasnička
Naše džemy vyrábíme s láskou a pečlivě vybíráme ty nejlepší suroviny tak, aby chuť, vůně a kvalita zůstaly po celý rok stejné.
Nedoslazované džemy
Velmi vhodná pro diabetiky. Obsahují pouze ovoce, bez jakéhokoliv přidaného sladidla, či ovocné šťávy.
Džemy slazené medem
Džemy vyrábíme tak, abych v nich zbyly opravdu kousky ovoce a nebo raději celé kuličky.
Magda Plivová
Jsme redakce portálu Tvojemísto.cz. Milujeme osobní rozvoj i nejrůznější témata, která nás životem provází. Své náměty nám pište na náš redakční email.