Máte rádi ten pocit, když se vše ve vaší domácnosti nachází na svém místě a vy se díky tomu cítíte příjemně? Ne všichni jsme pořádku schopní jedinci a tak se občas stane, že naši domácnost zaneřádíme věcmi, které ani nepotřebujeme. A jelikož platí pravidlo, že v uklizeném a čistém prostoru se cítíme mnohem lépe, určitě vás nepřekvapí, že uklizená domácnost, rovná se uklizená mysl. A právě na úklid je expertkou Marie Kondo. Pojďte i vy podlehnout její metodě úklidu.

Kdo je Marie Kondo
Japonská uklízecí guru, jak je Marii přezdíváno, je opravdu podivuhodná žena. Od malička ráda uklízela a dělala si pořádek ve věcech. To jí zůstalo až do dospělosti. Dokonce se uklízení stalo jejím zaměstnáním. V roce 2012 vydala knihu, kde podrobně popisuje svou vlastní uklízecí metodu KonMari.

Metoda KonMari
Základní myšlenkou metody KonMari je nechat si pouze věci, které vám přináší radost. Metoda je založena na jednom velkém úklidu, při kterém vezmete do rukou doslova každou věc, kterou vlastníte a zjistíte, zda vám přináší radost. Neuklízíte podle místností, ale podle kategorií. Zkrátka a dobře, čeká vás jeden velký úklid, kterým si nastolíte úplně nový systém ve své domácnosti. Pak už jen stačí se tohoto systému držet. Jste připraveni? Klíčem k úspěchu je nejdříve se zamyslet nad tím, jaký životní styl byste chtěli vést a proč. Následně vyhodit věci, které nepotřebujete.

Oblečení
První kategorií je oblečení. Vezměte všechno šatstvo, které vlastníte a hoďte ho na jednu obří hromadu. Na postel, na stůl, na zem. Hlavní je, aby vše bylo na jednom místě. A teď začne práce. Položku po položce vezměte do ruky a popřemýšlejte, zda vám přináší radost. Je to váš oblíbený kousek? Nebo jste ho na sobě neměli několik let? Nemilosrdně se zbavte všeho co nenosíte. Vyřazené kusy oblečení můžete pak darovat na charitu.

Knihy
Jakmile skončíte s tříděním oblečení, jsou na řadě knihy. Veškeré knížky, které máte doma, vyskládejte na podlahu. A opakujte proces jako u oblečení. Každou jednotlivou knihu vezměte do ruky a zkoumejte, zda vám přináší radost. Na konci vám v knihovně zůstanou jen knihy, které opravdu milujete, a to je přece paráda, ne?

Papíry
Co se třídění papírů týče je metoda KonMari nemilosrdná. Vyhoďte vše. Kromě těch, které si musíte ponechat, například smlouvy, pojištění a tak podobně.
Komono (rozmanité drobnosti)
Máte po bytě/domě schované nejrůznější předměty pro každý případ? Předpokládáte, že ta stará sponka, nebo vybitá baterie, se bude někdy hodit? Nebude. Všechny tyto předměty opět roztřiďte do kategorií (CD, líčidla, elektrické příslušenství, kuchyňské předměty, potraviny,…) a opět položku po položce proberte.

Sentimentální předměty a suvenýry
Zajímá vás, proč je tato kategorie poslední? Protože je nejtěžší. Předmětů s citovou hodnotou se nejhůře zbavujeme. Ano, i u těchto předmětů bude nutné je donést na jedno místo a jeden po druhém vzít do ruky a zvážit zda vám přináší radost. Nechat si vzpomínkové předměty není v žádném případě špatné, ale ani není dobré ustrnout v minulosti, protože žijeme teď a tady. Z každého období vašeho života si ponechte jen pár předmětů, které vám dělají radost i v přítomnosti.

Nový život
Až celé své obydlí pečlivě projdete položku po položce a budete mít hotovo, Dostaví se pocit uspokojení a radosti. Díky tomu, že vyhodíte vše co doopravdy nepotřebujete, budete mít čas zaměřit na věci, které děláte rádi. V uklizené domácnosti se vám bude lépe dýchat. Vaši pozornost na sebe nebude strhávat hromada papírů na stole, ani stohy knih, které na vás padají z knihovny. Jakmile se posadíte do uklizeného, budete mít pocit, že jste najednou obklopeni pozitivní energií a vaše mysl se zklidní.

Autorka článku čerpala z oficiálních stránek KonMari a osobních zkušenností.